Najniže penzije u Republici Srpskoj nakon povećanja

Penzije u Republici Srpskoj biće vanredno usklađene. Doneta je i odluka o povećanju najnižeg iznosa penzije u RS.

Vlada Republike Srpske donela je Odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija. Ovo vanredno usklađivanje znači povećanje penzija za 10 odsto. Penzije u Republici Srpskoj će biti usklađene počev od meseca juna, dakle od majskih penzija.

Za vanredno povećanje penzija Vlada RS obezbeđivaće dodatnih 8,14 miliona konvertibilnih maraka (KM) mesečno. Do kraja godine, biće za tu namenu obezbeđeno 65,12 miliona KM. Cilj je, kako se naglašava u saopštenju vlade, pobošanje materijalnog položaja penzionera u Republici Srpskoj.

Penzije u Republici Srpskoj nakon povećanja

Vlada Republike Srpske donela je i Odluku o određivanju iznosa najniže penzije. Cilj i ove odluke je poboljšanje materijalnog položaja penzionera, odnosno, konkretno – najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Ovim penzionerima je iznos penzije određen po opštim propisima niži od najniže penzije, pa im se isplaćuje najniža penzija.

Za realizaciju ove odluke Vlada Republike Srpske obezbediće dodatna sredstva u iznosu od oko 2.360.000 KM mesečno, odnosno oko 18.880.000 KM do kraja 2022. godine, saopšteno je iz Vlade RS.

Najniža penzija, nakon ovog povećanja, za one koji imaju do 15 godina staža biće 242,55 KM. Z one penzionere koji od 15 do 20 godina staža, najniža penzija će biti 291,08 KM. Za one penzionere koji imaju od 20 do 30 godina staža, ovako uvećana najviša penzija biće 339,60 KM. Za one koji imaju od 30 godina staža do 40 godina, najniža penzija iznosiće 388,15 KM. I na kraju, za one penzionere Republike Srpske koji su ostvarili 40 godina staža i više, penzija ne može biti niža od 485,19 KM.

Izvor: Nezavisne
FotografijaBanja Luka, Rade Nagraisalovic Tonka Wikipedia

Moglo bi vas zanimati: