Početna Magazin Godine SAD: Broj smrtnih slučajeva povezanih sa Alchajmerovom bolešću sve veći

SAD: Broj smrtnih slučajeva povezanih sa Alchajmerovom bolešću sve veći

SAD: Broj smrtnih slučajeva povezanih sa Alchajmerovom bolešću sve veći

U Americi, sve je više umrlih kod kojih je kao uzrok smrti navedena Alchajmerova bolest. Ovo je važno za nas jer i Srbija, nažalost, kada su ovakve teme u pitanju, prati svetske trendove (samo ih manje zvanično beleži).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Slika je iz članka: „Autoportreti uma sa Alchajmerom“

Prema statističkim podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Controle and Prevention – CDC) objavljenim 25. maja 2017. godine, broj smrti povezanih s Alchajmerovom bolešću porastao je za 55 odsto od 1999. do 2014. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Više je mogućih razloga porasta, a neki od njih su: starenje američkog stanovništva, povećanje broja bolesnika kod kojih je u ranoj fazi dijagnostifikovana ta bolest, kao i činjenica da sve više lekara upisuje Alchajmer kao uzrok smrti.

Autori izveštaja CDC-a svrstavaju među razloge i smanjenje smrtnosti izazvane drugim patologijama u starijih osoba, kao što su infarkt i moždani udar, prenosi N1.

Tako je stopa smrtnosti pripisana Alchajmeru narasla sa 16,5 na 100.000 osoba u 1999. na 25,4 na 100.000 u 2014. godini, što je porast od 55 odsto.

Većina tih smrti – u vezi sa nekim oblikom demencije, događa se u domovima za starije i nemoćne, iako se i taj trend smanjuje, pa je u 2014. godini iznosio 54 odsto u odnosu na 68 odsto u 1999. godini.

Tako sve više osoba obolelih od Alchajmerove bolesti umire u vlastitom domu, što govori da sve više članovi porodica preuzimaju na sebe negu takvih bolesnika.

„Milioni Amerikanca i članova njihovih porodica duboko su pogođeni Alchajmerovom bolešću“, kaže dr En Šušat iz CDC-a.

„S porastom Alchajmerove bolesti u populaciji koja stari, nega u njihovom domu postaje vrlo važna“ navode autori.

Alchajmerova bolest je šesti uzrok smrtnosti u SAD-u, sa 3,6 odsto udela u celokupnoj smrtnosti u 2014. Taj oblik demencije je takođe i peti uzrok smrti među Amerikancima starijim od 65 godina.

Starost je najznačajniji činilac za rizik od oboljevanja od Alchajmera, jer velika većina obolelih ima više od 65 godina.

Manje osoba umire od kardiovaskularnih bolesti ili raka, što su dva vodeća uzroka smrti, dakle ima više starijih osoba i to povećava rizik od Alchajmera, navodi CDC.


Napomena Penzina

Ne raspolažemo preciznim statističkim podacima za Srbiju, međutim, Udruženje građana „Snaga prijateljstva – Amity“ je još pre nekoliko godina napravilo i objavilo temeljno istraživanje „Život bez sećanja„.

I tu (i već tada) se vidi, da broj obolelih od Alchajmera i drugih oblika demencije u Srbiji raste i da je ogroman pritisak na članove porodica obolelih osoba (ukoliko su srećne da ih imaju).

Jer, lekovi su preskupi, adekvatna ili približno adekvatna nega je dostupna samo u malom broju domova za stare koji su, u skladu sa posebnim potrebama njihovih korisnika, nedostižni za prosečnog stanovnika naše zemlje.

Porodice koje se brinu o obolelima od Alchajmera izuzetno i same pate jer ne mogu da očekuju nikakvu pomoć od društva. A pomoć je neophodna. Zato je pokrenuta zagovaračka akcija za otvaranje dnevnog centra za dementne u Beogradu (nakon čega bi sledili i drugi gradovi).