Republika Srpska: Ne razmatra se povećanje starosne granice za penzionisanje

U Republici Srpskoj se ne razmatra povećanje starosne granice za penzionisanje, kaže Mladen Milić, direktor Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaBanja Luka, Rade Nagraisalovic Tonka Wikipedia

Još uvek se ne razmatra povećanje starosne granice za penzionisanje sa 65 godina uprkos činjenici da se penzija u Republici Srpskoj koristi, u proseku, duže od 18 godina. Ovo je izjavo Mladen Milić, direktor Fonda penzijskog invalidskog osiguranja Republike Srpske.

Milić je naveo da je u Republici Srpskoj poboljšana struktura korisnika prava. Tako je prošle, 2022. godine, zabeležen rast udela starosnih penzija na 61,04 odsto. Sa druge strane, udeo porodičnih penzija u ukupnom broju smanjen je na 26,2 odsto, a invalidskih na 12,76 odsto.

„Posmatrano na godišnjem nivou, od svih datih prava na penziju – 69 odsto je starosnih, 22,64 odsto porodičnih i svega 8,36 odsto invalidskih. To nas svrstava već na nivo prosjeka u EU“, kazao je Milić.

Izvor: Srpska info

Možda vas zanima tekst Mladena Milića. direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, koji je 2015. godine napisao za banjalučke Nezavisne novine. Tekst je o penzionerima i penzijskim sistemima u zemljama bivše SFRJ. U ovom tekstu on govori o osnovama penzijskog sistema kakav poznajemo i mi ovde u Srbiji Mladen Milić: Šta, zapravo, predstavlja penzija?

A možda vas interesuje i tekst: Republika Srpska: Najmlađi i najstariji penzioneri