Republika Srpska: Ne razmatra se povećanje starosne granice za penzionisanje

U Republici Srpskoj se ne razmatra povećanje starosne granice za penzionisanje, kaže Mladen Milić, direktor Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske.

FotografijaBanja Luka, Rade Nagraisalovic Tonka Wikipedia

Još uvek se ne razmatra povećanje starosne granice za penzionisanje sa 65 godina uprkos činjenici da se penzija u Republici Srpskoj koristi, u proseku, duže od 18 godina. Ovo je izjavo Mladen Milić, direktor Fonda penzijskog invalidskog osiguranja Republike Srpske.

Milić je naveo da je u Republici Srpskoj poboljšana struktura korisnika prava. Tako je prošle, 2022. godine, zabeležen rast udela starosnih penzija na 61,04 odsto. Sa druge strane, udeo porodičnih penzija u ukupnom broju smanjen je na 26,2 odsto, a invalidskih na 12,76 odsto.

„Posmatrano na godišnjem nivou, od svih datih prava na penziju – 69 odsto je starosnih, 22,64 odsto porodičnih i svega 8,36 odsto invalidskih. To nas svrstava već na nivo prosjeka u EU“, kazao je Milić.

Izvor: Srpska info

Možda vas zanima tekst Mladena Milića. direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, koji je 2015. godine napisao za banjalučke Nezavisne novine. Tekst je o penzionerima i penzijskim sistemima u zemljama bivše SFRJ. U ovom tekstu on govori o osnovama penzijskog sistema kakav poznajemo i mi ovde u Srbiji Mladen Milić: Šta, zapravo, predstavlja penzija?

A možda vas interesuje i tekst: Republika Srpska: Najmlađi i najstariji penzioneri