Republika Srpska: Najmlađi i najstariji penzioneri

Najmlađi penzioner je 83 godine mlađi od najstarijeg korisnika penzije Fonda PIO Republike Srpske.

Najmlađi penzioner Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske ima 24 godine. On je korisnik invalidske penzije sa prebivalištem u Čelincu. Najstariji penzioner Republike Srpske je žena sa prebivalištem u Vojvodini. Ona ima 107 godina i prima porodičnu penziju već 43 godine.

Među najmlađim penzionerima Srpske nalaze se i korisnici invalidske penzije: 26-godišnjak sa područja Banjaluke i 29-godišnjak iz Teslića.

Što se tiče korisnika starosne penzije, najmlađi penzioner ima 45 godina i živi na području Mostara. Penzionera Fonda PIO Srpske koji imaju 100 i više godina ima 29. NJih 23 ima prebivalište u Republici Srpskoj, a šest izvan Republike. Među njima je 21 žena i osam muškaraca.

Korisnik sa najdužim periodom korišćenja penzije žena koja ima 102 godine i živi na području Krajine u Republici Srpskoj. Ona prima porodičnu penziju već 61 godinu.

Od 3.364 penzionera u desetoj deceniji života, 1.298 su korisnici starosne penzije. Među njima prednjače muškarci, kojih je 965, a žena 333. U ovoj kategoriji 406 korisnika prima invalidsku penziju, od kojih je 236 muškaraca i 170 žena.

U ovoj starosnoj grupaciji je i 1.660 korisnika prava na porodičnu penziju.

Prosečna starost penzionera
Republike Srpske

Među 267.479 korisnika Fonda PIO Republike Srpske je 3.364 penzionera u životnoj dobi od 90 do 100 godina, što je 1,2 odsto ukupnog broja korisnika prava ovog fonda.

„To na indirektan način potvrđuje da se životni vijek stanovništva na području Republike Srpske i BiH produžio i da se kontinuirano produžava“, ocjenjuju u Fondu.

U Fondu Republike Srpske navode da je prosečna starost njihovih korisnika lične penzije, kako starosne tako i invalidske – 70,4 godine.

Ako se uzmu u obzir sve tri vrste prava – starosna, invalidska i porodična penzija, onda je prosečna starost korisnika Fonda PIO Republike Srpske 70,5 godina.

Izvor: Alternativna TV BL
Fotografija: Banja Luka, Rade Nagraisalovic Tonka Wikipedia

Napomena Penzina:

Neophodno je da vodimo računa o promenama koje se dešavaju i da na vreme razmišljamo o tome da uvedemo i adekvatne promene u naše zakonodavstvo i/ili institucije. Međutim, ne smemo nikako dozvoliti da ono što je pojedinačan slučaj, ma koliko on zanimljiv bio, pretvorimo u dokaz opštih promena.

I da – u ovom tekstu je reč o penzijskom sistemu Republike Srpske. Međutim, penzioni sistemi celog regiona su prilično slični, a što se tiče starosti korisnika penzija, iste bombastični novinski naslovi se pojavjuju širom prostora bivše Jugoslavije. Budite informisani, ali ne djate da vas „zavedu“.

Podsećamo na tekst: