Početna Magazin Godine Akcija Loto usmerena na lažne invalidske penzije

Akcija Loto usmerena na lažne invalidske penzije

Akcija Loto pokrenuta je u Republici Srpskoj 6. decembra 2013, kako bi zaustavila prodaju prava na invalidske penzije, koje se, po rečima Rada Rakulja, predsednika Udruženja penzionera RS, „kupuju za nekoliko hiljada maraka“, te da je od 2007. do 2009, mnogo ljudi sa 35 do 40 godina, otišlo u penziju.

Ministarstvo rada i boračke politike RS je u decembru 2010. godine, sa Fondom PIO pokrenulo akciju Stop prevarama – do penzije pošteno od čijeg početka je primljeno još 2.000 prijava.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mladen Milić, direktor Fonda PIO, kaže da u nekim regionima postoji preveliki procenat korisnika prava na invalidsku penziju, kao što je na primer filijala Trebinje gde taj broj prelazi i 25% ukupnog broja korisnika.

Sumnja se da je čak polovina invalidskih penzija u Srpskoj lažno. Za njih se izdvaja ogroman novac, dok je u decembru na vreme isplaćeno samo 80% penzija.

Na osnovu prijava i dostupnih podataka napravljen je plan akcije Loto, u kojoj je pretresana je dokumentacija Fonda PIO RS, Kliničkog centra Banja Luka i Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović. Saslušani su zaposleni ovih ustanova, a izvestan broj je u pritvoru. Milić dodaje da se lažne invalidske penzije najčešće dobijaju na psihosomatske bolesti jer ih je najteže dokazati.