Magazin Godine Svet

Rekordni broj japanskih stogodišnjaka

Mijeko Nagaoka, najstarija japanska plivačica

Nikad nije bilo više Japanaca koji imaju sto i više godina. Predviđa se da ovaj broj neće prestati da raste.

Fotografija: Mieko Nagaoka (101), najstarija plivačica Japana

Prema podacima japanskog ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite, koji su izdati kao projekcija za 15. septembar, datum koji je u Japanu izabran za državni Dan poštovanja starijih, broj stanovnika Japana koji imaju sto ili više godina dostigao je novi rekord u septembru 2016. godine.

Prema navodima Ministarstva, broj stogodišnjaka u Japanu porastao je za 4.124 u odnosu na prošlu godinu i dostigao broj od 65.692 osobe ovog meseca. Njihov broj se neprestano povećava od 1971. godine, saopštila je japanska vlada.

Ministarstvo ovaj rast pripisuje, pre svega, napretku u zdravstvenom sistemu. (Prim. Penzina: Ima i onih koji izdvajaju i više pa nemaju ni približan procenat stogodišnjaka: Koliko države sveta troše na zdravstvo i sa kakvim rezultatima)

Broj muškaraca stogodišnjaka povećan je za 327 i sada iznosi 8.167, a žena stogodišnjakinja za 3.797, te sada iznosi 57.525. Ministarstvo je navelo da žene stogodišnjakinje sada čine 87,6 odsto ukupnog broja stogodišnjaka u Japanu.

Najstarija žena koja živi u prefekturi Kagošima ima 116 godina, a najstariji muškarac, kome je 112 godina, živi u Tokiju.

Najnoviji podaci ovog ministarstva takođe pokazuju da je trenutno u Japanu očekivani životni vek 87 godina za žene i 80 i po godina za muškarce.

Japanskom novom rekordu broja stogodišnjaka, pored napretka u zdravstvenoj nezi, doprinela je i povećana svest o zdravstvenim problemima starijih, navodi japansko ministarstvo.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija