Početna Magazin Godine Previranja u penzionom sistemu Brazila: Poljoprivrednici kasnije u penziju, penzioni fondovi pod istragom

Previranja u penzionom sistemu Brazila: Poljoprivrednici kasnije u penziju, penzioni fondovi pod istragom

Previranja u penzionom sistemu Brazila: Poljoprivrednici kasnije u penziju, penzioni fondovi pod istragom

Dok se poljoprivrednici Brazila bune protiv najavljene reforme penzionog sistema koja će ih izjednačiti sa zaposlenima u gradu, dotle brazilska policija istražuje malverzacije u najvećim penzionim fondovima zemlje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Hiljade poljoprivrednika protestvovalo je 5. septembra 2016. godine ispred Ministarstva planiranja u Braziliji protiv nove reforme penzionog sistema koju predlaže nova brazilska vlada Mišela Temera. Posebno se protive Temerovom predlogu podizanja minimalne starosne granice za penzionisanje na 65 godina i za žene i za muškarce.

Protest je, uglavnom, protekao mirno. Samo je, u jednom momentu, grupa demonstranata pokušala da uđe u zgradu Vlade, u čemu su ih sprečile snage bezbednosti.

„Predložena reforma će dovesti do gubitka prava radnika u poljoprivredi, koji će se izjednačiti sa zaposlenima u gradu“, navodi se u saopštenju koje je izdao pokret koji se nalazi iza organizacije protesta.

Temerova vlada, koja je formalno postavljena nedelju dana ranije, nakon opoziva Dilme Rusef, želi da izmeni sadašnji penzioni sistem po kome žene moraju da rade najmanje 30, a muškarci najmanje 35 godina.

Reforma predviđa da svi moraju imati najmanje 65 godina života, čime poljoprivredni radnici ostaju bez povlašćenog odlaska u penziju sa 60 godina za muškarce, odnosno 55 za žene. Ne samo što je starosna granica za poljoprivrednike do sada bila niža, već su oni mogli da se penzionišu čak iako nisu radili predviđenih 35, odnosno 30 godina pošto se smatralo da njihov rad treba da bude beneficiran.

U Temerovoj vladi ističu da je celokupan penzioni sistem u Brazilu u prošlosti bio otvoren za zloupotrebe, navodeći podatke da je prosečno doba za penzionisanje u Brazilu 54 godina, da supružnici i deca preminulih državnih službenika i vojnih lica mogu da dobijaju njihovu penziju dok su živi i da je sadašnji način isplata neodrživ.

I dok su poljoprivrednici protestvovali protiv reforme penzionog sistema, istog dana savezna policija je pokrenula operaciju protiv malverzacija u četiri najveća javna penziona fonda u Brazilu: Funcef i Previ – bankarskih službenika, Petros – zaposlenih u Petrobrasu i Postalis – zaposlenih u pošti.

U velikoj nacionalnoj operaciji, 560 policijskih agenata sprovelo je 127 pretresa. Savezni sud je naredio zaplenu i blokadu imovine na bankovnim računima 103 preduzeća i pojedinaca, sve ukupno osam milijardi reala (2,5 milijardi američkih dolara). Sprovedena su brojna hapšenja i privođenja, uključujući i privođenje direktora kompanije JBS, najvećeg svetskog izvoznika mesa na svetu.

Ova operacija bi se mogla loše odraziti kako na stranku sadašnjeg predsednika brazilske vlade – Mišela Temera, tako i na stranku opozvane Dilme Rusef. Naime, obe partije su bile odgovorne za imenovanje većine direktora penzionih fondova.

Radi se o penzionim fondovima koji su stvoreni kako bi se povećala korist od doprinosa za penzijsko osiguranje koje uplaćuju državni službenici.

Izvor: Penzin.rs