Magazin Godine Svet

Japanski državni praznik Dan poštovanja starih

Dan poštovanja starih je japanski praznik koji se obeležava svake godine u čast najstarijih građana. Prvi put je održan 1966. godine kao nacionalni praznik i od tada se održavao svakog 15. septembra.

Od 2003. godine praznik se obeležava svakog trećeg ponedeljka u septembru, u skladu sa sistemom “srećnog ponedeljka” koji je uveden na prelasku 20-og u 21-vek sa namerom da se građanima obezbedi “produžen” vikend. Na taj način se obeležavaju i Dan mora, Dan zdravlja i sporta, i Dan “punoletstva” (rezervisan za 20-godišnjake).
Poreklo praznika vodi još od 1947. godine kada je jedna od japanskih prefektura uvela proslavu 15. septembra kao dana starih građana. Od tada se popularnost praznika širila Japanom pa je 1966. godine uvršten među državne praznike.
Na ovaj dan japanski mediji posebnu pažnju posvećuju temama koje se tiču najstarije populacije.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija