Društvo Ekonomija Magazin Godine

Radno vreme (9) – Poslodavac plaća: vreme ili rad?

Iz ugla poslodavca, iskusan radnik može da obavlja još više zadataka. Prirodno, sa novim zadacima bi trebalo da se povećava i plata. Međutim…

U “tradicionalnoj” postavci radne nedelje od 40 sati, radnik provodi na poslu pet dana nedeljno po osam sati tokom kojih je u obavezi da ispuni određene radne zadatke. Prirodno, kroz rutinu i uz iskustvo, radnik iste zadatke može da obavlja za sve kraće vreme, međutim, njegovo radno vreme ostaje isto.

Iz ugla poslodavca, iskusan radnik može da obavlja još više zadataka. Prirodno, sa novim zadacima bi trebalo da se povećava i plata. Međutim, plata ima određen limit koji neće preći do kraja radnog veka.

Da li je to zato što stariji radnik usporava sa radom? Zato što u jednom trenutku, prestane da preuzima na sebe nove zadatke i obavlja samo one koje je obavljao i do tada? Ili je istina nešto drugo?

Iz ugla radnika, neisplativo je truditi se obavljati zadatke posvećenije, odgovornije i brže, s obzirom da će to samo stvoriti još novog posla, a neće doneti novu zaradu. Tako ispada da poslodavac zapravo kupuje sate života radnika, a ne njegove veštine, barem od onog trenutka kada ih radnik stekne.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija