Početna Magazin Godine Društvo Radno vreme (9) – Poslodavac plaća: vreme ili rad?

Radno vreme (9) – Poslodavac plaća: vreme ili rad?

Iz ugla poslodavca, iskusan radnik može da obavlja još više zadataka. Prirodno, sa novim zadacima bi trebalo da se povećava i plata. Međutim…

U „tradicionalnoj“ postavci radne nedelje od 40 sati, radnik provodi na poslu pet dana nedeljno po osam sati tokom kojih je u obavezi da ispuni određene radne zadatke. Prirodno, kroz rutinu i uz iskustvo, radnik iste zadatke može da obavlja za sve kraće vreme, međutim, njegovo radno vreme ostaje isto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iz ugla poslodavca, iskusan radnik može da obavlja još više zadataka. Prirodno, sa novim zadacima bi trebalo da se povećava i plata. Međutim, plata ima određen limit koji neće preći do kraja radnog veka.

Da li je to zato što stariji radnik usporava sa radom? Zato što u jednom trenutku, prestane da preuzima na sebe nove zadatke i obavlja samo one koje je obavljao i do tada? Ili je istina nešto drugo?

Iz ugla radnika, neisplativo je truditi se obavljati zadatke posvećenije, odgovornije i brže, s obzirom da će to samo stvoriti još novog posla, a neće doneti novu zaradu. Tako ispada da poslodavac zapravo kupuje sate života radnika, a ne njegove veštine, barem od onog trenutka kada ih radnik stekne.