Društvo Ekonomija Magazin Godine

Radno vreme (16) – Strah od slobodnije radne snage

Zaista, šta bi radila tolika masa naroda “u najboljim godinama” ako ne bi sedeli na jednom mestu od 9 do 5? Možda bi nastavili da se školuju? 

Ako bi radnici u 21. veku radili kraće od svojih kolega sa početka 20. veka, šta bi radili sa tim “viškom” svog slobodnog vremena? Pokrenuli sopstvene poslove? Radili kao “slobodnjaci” i naplaćivali “po usluzi” (eng. freelance)?

Možda bi nastavili da rade osam sati dnevno, ali tri dana nedeljno, obezbedivši sebi “produžene vikende” za izlete, za viđanje sa rođacima i prijateljima?

Zaista, šta bi radila tolika masa naroda “u najboljim godinama” ako ne bi sedeli na jednom mestu od 9 do 5? Možda bi nastavili da se školuju? Možda bi svojoj deci mogli da pruže bolje obrazovanje kroz zajedničko provedeno vreme?

Možda bi razmišljali, i smislili, kako posao može još više da se unapredi i da se obavi za još kraće vreme? Možda bi više razmišljali o radu, životu i društvu? Možda bi se snažnije uključili u politički život svoje lokalne zajednice ili čak države?

A možda bi, u tom slučaju, radnici duže i kvalitetnije živeli? Hm…


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija