Početna Magazin Godine Faze Alchajmerove bolesti (6)

Faze Alchajmerove bolesti (6)

U poslednjoj fazi Alchajmerove bolesti, osobi je potrebna pomoć u svemu. Inkontinencija, odbijanje hrane i sl. razlog su da staralac potraži pomoć

Faza 7: Veoma ozbiljno kognitivno oštećenje

(Ozbiljna ili kasna faza Alchajmerove bolesti) 

Ova faza, pre smrti, tužno je vreme kada je govor često neprepoznatljiv, postoji opšta inkontinencija, postoje teškoće u ishrani (ili se hrana odbija – u bilo kom obliku) i mogu postojati problemi sa gutanjem. Obično je obolelom potrebna pomoć pri hodanju, pa čak i dok sedi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovu fazu staraoci veoma teško podnose. Često se dešava da pomahnitaju kada npr. osoba sa Alchajmerom neće da jede. Mi, kao zdrava ljudska bića, ogladnimo. Zato mislimo da i oni mora da su izuzetno gladni. Međutim, kako se telo priprema da umre, često ne želi hranu. Organi se gase.

Kerol Bredli Barsak, stručnjak u ovoj oblasti, kaže da je tokom 20 godina rada imala nebrojeno mnogo sastanaka sa staraocima. Od faze 3, ova bolest postaje izuzetno teška za prihvatanje. Svaka nova faza postavlja nove zahteve pred staraoce.

Obrazovanje može da pomogne. Takođe, bitno je da kroz ovo staralac ne prolazi sam. Treba tražiti pomoć. Briga o nekome ko boluje od Alchajmerove bolesti može iziskivati nadljudske napore. Ovo je bolest kod koje podrška zajednice može da napravi ogromnu razliku. Pronađite pomoć za svoje bližnje. Pronađite pomoć za sebe.

Redakcija Penzina bi htela da vas podseti i da, iako je staraocima zaista veoma teško, Alchajmerova bolest je prilična nepoznanica i mi ne znamo mnogo toga o njoj. Dejvid Hilfiker, i sam oboleo od blagog kognitivnog oštećenja, pričao je o tome Zašto se plašimo Alchajmerove bolesti? Takođe, iako deluju sasvim isključene, mi ne znamo kako se osećaju osobe u poslednjoj fazi Alchajmera: Pogledajte kako muzika vraća sećanje obolelog od Alchajmera