Faze Alchajmerove bolesti (6)

U poslednjoj fazi Alchajmerove bolesti, osobi je potrebna pomoć u svemu. Inkontinencija, odbijanje hrane i sl. razlog su da staralac potraži pomoć

Faza 7: Veoma ozbiljno kognitivno oštećenje

(Ozbiljna ili kasna faza Alchajmerove bolesti) 

Ova faza, pre smrti, tužno je vreme kada je govor često neprepoznatljiv, postoji opšta inkontinencija, postoje teškoće u ishrani (ili se hrana odbija – u bilo kom obliku) i mogu postojati problemi sa gutanjem. Obično je obolelom potrebna pomoć pri hodanju, pa čak i dok sedi.

Ovu fazu staraoci veoma teško podnose. Često se dešava da pomahnitaju kada npr. osoba sa Alchajmerom neće da jede. Mi, kao zdrava ljudska bića, ogladnimo. Zato mislimo da i oni mora da su izuzetno gladni. Međutim, kako se telo priprema da umre, često ne želi hranu. Organi se gase.

Kerol Bredli Barsak, stručnjak u ovoj oblasti, kaže da je tokom 20 godina rada imala nebrojeno mnogo sastanaka sa staraocima. Od faze 3, ova bolest postaje izuzetno teška za prihvatanje. Svaka nova faza postavlja nove zahteve pred staraoce.

Obrazovanje može da pomogne. Takođe, bitno je da kroz ovo staralac ne prolazi sam. Treba tražiti pomoć. Briga o nekome ko boluje od Alchajmerove bolesti može iziskivati nadljudske napore. Ovo je bolest kod koje podrška zajednice može da napravi ogromnu razliku. Pronađite pomoć za svoje bližnje. Pronađite pomoć za sebe.

Redakcija Penzina bi htela da vas podseti i da, iako je staraocima zaista veoma teško, Alchajmerova bolest je prilična nepoznanica i mi ne znamo mnogo toga o njoj. Dejvid Hilfiker, i sam oboleo od blagog kognitivnog oštećenja, pričao je o tome Zašto se plašimo Alchajmerove bolesti? Takođe, iako deluju sasvim isključene, mi ne znamo kako se osećaju osobe u poslednjoj fazi Alchajmera: Pogledajte kako muzika vraća sećanje obolelog od Alchajmera

 

2 komentara

 • Mislim….lazem….znam da nemate pojma o fazama Alchajmera. Moja majka boluje vec 7 godina od ove opake bolesti. Vase „faze“ se u dobroj meri kose sa praksom.

  Odgovori
  • Poštovani,
   Ne znam šta „lažete“, ali znam šta ste napisali. A to baš nije ni pristojno ni lepo. Niti može bilo kome u sličnoj situaciji da pomogne.
   Tekst na koji ste ostavili komentar je preveden i prilagođen. Nije ni zamišljeno da da sve odgovore, nemoguće bi bilo, već pre da da osnovne smernice i, pre svega, kao i svi Penzinovi tekstovi na ovu temu, da skrene pažnju našim čitaocima koji nisu došli u dodir sa ovom bolešću, a sasvim je verovatno da hoće – ili kao oboleli ili kao staratelji obolelog.
   Šta je tu loše? Šta Vas je potaklo da budete zlobni?
   Teško je, znam, i moj otac je umro sa tom dijagnozom (iako ona – eto Vam informacije – ne može da se sa sigurnošću postavi PRE nego što osoba umre). Ali ne vidim da je to razlog da bljujete uvrede.
   Ja npr. pišem za Penzin u želji da pomognem ljudima. Nije savršeno, ništa nije, ali se trudim. I ljudima to uglavnom znači. Bar znaju da tamo ima nekog kome je stalo.
   Ako je Vama stalo da date neki drugačiji uvid, da napišete nešto što će pomoći, napišite, pošaljite, objavićemo. Nemojte pljuvati. Vaša nezavidna sitaucija Vam ne daje pravo da to radite.
   Aleksandra Jovanović

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *