Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Dizajn poslovnog prostora koji odgovara starijima (2): Saradnja i kontemplacija

Dizajn poslovnog prostora koji odgovara starijima (2): Saradnja i kontemplacija

Istraživanja pokazuju da bi u poslovnom prostoru trebalo obezbediti mesto za međusobnu saradnju, ili bar veću radnu ploču gde bi stariji radnici mogli da rasprostru stare dobre papire…

Ovde bi trebalo omogućiti starijim zaposlenima, koji su svoje veštine sticali u preddigitalnom dobu, da mogu da rašire svoje papire sa podacima, a da pri tom ne moraju da brinu o poverljivosti ili o sređivanju pre nego što se projekat završi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Trebalo bi da postoji mogućnost mešanja tradicionalnih i digitalnih prikaza i da se u određenom vremenskom periodu omogući da podaci u toj prostoriji budu zaštićeni, ali i na raspolaganju zaposlenima. Veći stolovi na kome mogu da se rašire stvari i veće površi na kojima mogu da se zakače, unaprediće saradnju sa starijim kolegama.

Konačno, sve generacije se ponekad umore od rada i svakom prija da negde može nakratko da se skloni kako bi se oporavio od stresa i radnih obaveza. Obezbeđivanje prostora za kontemplaciju koji može da obezbedi mirnu sredinu bez ometanja i nadzora važan je činilac u povećanju produktivnosti starijih – ali dokazi sugerišu da bi to prijalo svakome, bez obzira na godine.

U ovim prostorijama Royal College of Art preporučuje elemente od prirodnih materijala, dosta biljaka, vode, zavese i stvaranje drugačije atmosfere u odnosu na ostatak poslovnog prostora.

Međutim, prostorije za kontemplaciju još uvek su i u bogatijim zemljama karika koja nedostaje u projektu poslovnog prostora, naročito u periodu nakon krize. Ali tome treba težiti, kako zbog povećanja produktivnosti starijih tako i zbog svih drugih koji su u radnom odnosu, bez obzira na godine.