Pušenje glavni krivac za hroničnu opstruktivnu bolest pluća

Pušenje je glavni krivac za hroničnu opstruktivnu bolest pluća, naglašava se povodom Svetskog dana HOBP koji se 2022. godine obeležava 16. novembra.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaDmitry Ermakov sa Unsplash

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) jedna je od najčešćih bolesti pluća, od nje oboleva oko 10 odsto stanovništva. Glavni uzrok ove bolesti je pušenje.

Bolest karakteriše teško disanje usled smanjenog protoka vazduha kroz disajne puteve, umor i kašalj sa iskašljavanjem. Usled bolesti dolazi do promene u disajnim putevima i samim plućima koje nastaju kao posledica dugotrajnog udisanja štetnih čestica. To dovodi do trajnih i nepopravljivih oštećenja. U pitanju je progresivna bolest koja se može sprečiti i lečiti.

Budući da je sve veća zagađenost vazduha, kako u gradskim, tako i u ruralnim područjima, ne bi bilo iznenađujuće da i to postane jedan od uzroka HOBP.

Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća

Tipični simptomi su hronični kašalj, iskašljavanje gustog sekreta obično bele boje i zapaljenja disajnih puteva.

Karakteristični znaci opstrukcije disajnih puteva su: zamor pri naprezanju, noćni kašalj, osećaj gubitka vazduha, dispneja, periferna cijanoza, centralna cijanoza.

Kod pregleda se mogu uočiti cijanoza (plava prebojenost delova tela), staklasti nokti, disanje usnama.

Komplikacije koje se mogu javiti su opterećenje desne strane srca i njegove hipertrofije. Hipertrofija desne komore dovodi i do dilatacije. To prouzrokuje edeme, povećanje jetre i venski zastoj.

Pacijenti često dobijaju i zapaljenje pluća. Usled opstrukcije javlja se i emfizem pluća.

Cilj lečenja je sprečavanje pojave tegoba i njihovo uklanjanje, smanjenje učestalosti i težine perioda pogoršanja bolesti i poboljšanje podnošenja napora.

Osnovni lekovi za uklanjanje tegoba su bronhodilatatori, najbolje primenjeni u obliku aerosola (pumpica). Pumpice pomoću kojih se lek unosi u disanjem je najbolji, najkorisniji i najmanje štetan vid terapije jer lek deluje direktno na oboleli organ. Unosi se mala doza, brzo se otklanjaju simptomi i nema neželjenih efekata. Kortikosteroidi deluju protivzapaljenski. U teškim slučajevima se koristi kiseonik.

HOBP je bolest od koje svake godine oboleva sve više ljudi i predstavlja veliki zdravstveni i socioekonomski problem. Zato je prevencija u smislu prestanka pušenja najbolji način za smanjenje učestalosti ovog oboljenja.

Izvor: N1