Kardiovaskularne bolesti kod žena – Drugačiji simptomi, opasniji ishod

Kod žena, simptomi oboljevanja od neke vrste kardiovaskularne bolesti mogu biti drugačiji, ali i ishod opasniji. Žene češće umiru od bolesti srca i krvnih sudova. Sa druge strane, često se ova vrsta bolesti kod žena ne otkrije na vreme.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Transly Translation Agency sa Unsplash

Žene su osetljivije na kardiovaskularne bolesti, ali su ove bolesti i ređe dijagnostikovane ženama, tvrde francuski naučnici.

U Francuskoj, svakog dana u proseku 204 žena umre od kardiovaskularnih bolesti, piše Psychomedia. Muškaraca koji preminu od ovih bolesti je 176. Kardiovaskularne bolesti su odgovorne za jednu od četiri smrti u ovoj zemlji.

Kardivaskularne bolesti u Srbiji

Prеmа podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, kardiovaskularne bolesti su vоdеći  uzrок umirаnjа u Srbiјi. Skoro svaki drugi smrtni slučaj kao uzrok ima neku od bolesti iz ove grupe. Tокоm 2022. gоdinе оd bоlеsti srcа i кrvnih sudоvа umrlе su 51.624 оsоbе u našoj zemlji. To je oko 140 ljudi dnevno.

Od toga, bilo je 23.695 mušкаrаcа i 27.929 žеnа. Dakle, zabeleženo je da su žеnе i kod nas češćе umirаlе оd kardiovaskularnih bоlеsti u оdnоsu nа mušкаrcе.

Postoji dosta razlika u simptomima i mehanizmima kardiovaskularnih bolesti kod žena. Usled ovoga, može doći do pogrešne dijagnoze.

Infarkt miokarda (srčani udar) – Drugačiji simptomi kod žena

Simptomi infarkta miokarda (srčanog udara) kod žena nisu uvek oni koji se obično prepoznaju kod muškaraca.

U jednom od dva slučaja, žene, kao i muškarci osećaju:

  • jak bol u grudima koji se širi ka ruci i vilici
  • osećaj kao da je grudni koš stisnut presom.

Međutim, kod polovine obolelih žena, čak i kad postoji bol u grudima, neke simptome je teže primetiti jer su manje karakteristični:

  • osećaj iscrpljenosti, velikog umora
  • sve veća zadihanost tokom fizičkog napora
  • oštar bol u gornjem delu leđa (između lopatica ili u vratu)
  • palpitacije (ubrzano lupanje srca)
  • hladan znoj
  • vrtoglavica
  • mučnina, povraćanje, osećaj peckanja u želucu (Ovi simptomi neretko se smatraju probavnim simptomima. Oni su najmanje identifikovani od svih mogućih simptoma trenutnog ili budućeg srčanog udara: „Samo 41 odsto žena, odnosno četiri od deset, znaju za ovo“, navodi Francuska kardiološka federacija).

Ono što definitivno trebalo da deluje kao upozorenje jeste situacija kada su ovi naizgled stomačni simptomi praćeni osećajem iscrpljenosti ili otežanim disanjem tokom minimalnih napora, napominju francuski naučnici.

Na francuskom sajtu kardiovaskularnim zdravljem žena Agir pour le coeur des femmes, postoje brojna svedočanstva pacijentkinja da ni lekari nisu obratili pažnju na ove simptome.

Bol u leđima – „Pokušajte da češće radite stojeći i, možda, da promenite dušek“; bol u ruci – „To je cervikalna spondiloza“, pritisak u grudima – „To je samo mali napad anksioznosti, gospođo“… Koliko su tek pogrešno shvaćeni simptomi koji naizgled upućuju na probavne smetnje…

Arteritis – Obliterantna arterioskleroza – Atipični simptomi

Atipični simptomi koji dovode do pogrešne dijagnoze javljaju se i kod arteritisa (naziva se i obliterantna arteriopatija donjih udova). „U pitanju je obrazovanje aterosklerotskih plakova (masnih naslaga) na zidovima arterija nogu. Oni mogu začepiti krvne sudove ili, ako se fragmentiraju, dovesti do embolije.“

„Najčešći simptom je grčeviti bol u listovima, ponekad u luku stopala ili zadnjici, koji se javlja tokom hodanja, nestaje kada osoba stane, a zatim se ponovo pojavljuje prilikom fizičkog napora.

Godinama će ove žene biti lečene od išijasa, pre nego što zaključimo: „Ona je pušač, uzima pilulu, možda je arteritis“. Neke žene su godinama lečene antiinflamatornim lekovima pre nego što im je postavljena tačna dijagnoza. Postavljena je, međutim, u tako poodmakloj fazi da su neke od njih čak morale na amputaciju.

Koronarna bolest (bolest srca) – Drugačija patologija

Bolest koronarnih arterija, preduslov za srčani udar, utiče na arterije koje okružuju srce i snabdevaju ga krvlju bogatom kiseonikom.

Klasični oblik

„Klasični“ oblik jovog stanja rezultat je opstrukcije koronarne arterije kalcifikovanim aterosklerotskim plakom koji se vremenom stvrdnuo. To dovodi do otežanog dotoka krvi u srčani mišić.

Razlike kod žena

Kod žena, do ovog oboljenja često dolazi nakon menopauze. u tom dobu, naime, progresivni nedostatak estrogena izaziva zadebljanje arterijskog zida, koji postaje krut. Ovo, pored uobičajenih faktora rizika (visok nivo lošeg holesterola, triglicerida), pogoduje hipertenzije.

Takođe je veća verovatnoća da će žene doživeti srčani udara kod koga koronarne arterije nisu blokirane. Blokirani su samo mali sudovi – arteriole. Rezultat CT skenera srca je normalan u ovom slučaju. Drugi pregledi, posebno magnetna rezonanca, omogućavaju identifikaciju ovog oštećenja.

Međutim, pre 50. godine života, koronarna bolest kod žena može se manifestovati drugačije. Aterosklerotski plakovi prisutni u koronarnim arterijama su fleksibilni, mekani. Cepaju se i ponovo lepe. Ovo dovodi do simptoma koji dolaze i prolaze. Među ovim simptomima su palpitacije, kratak dah ili bolovi u stomaku prilikom varenja. U tom slučaju, zagušenje srčanog mišića je manje brutalno nego kada je koronarna arterija blokirana. Nije, međutim ništa manje ozbiljno.

Tipično ženska – bolest slomljenog srca

Među kardiovaskularnim patologijama sa ženskim specifičnostima nalazi se i sindrom slomljenog srca (takocubo). Ovo stanje pogađa devet žena (uglavnom u postmenopauzi) na jednog muškarca.

Simptomi sindroma slomljenog srca srodni su simptomima srčanog udara, ali do njega ne dolazi. Pod dejstvom masivnog oslobađanja hormona stresa, deo srca, leva komora se proširuje i više se ne skuplja.

Podsećamo:

Kao i kod srčanog udara, i ovo je urgentna situacija. Sindrom slomljenog srca dovodi do akutnih poremećaja srčanog ritma, arterijske embolije ili čak iznenadne smrti! Ono što je dobra vest jeste da, ako se pravilno leči, moguć je potpun oporavak.

Faktori rizika koji su štetniji za žene

Uobičajeni faktori rizika: pušenje, stres, holesterol, pa čak i hipertenzija, mnogo su štetniji po arteriju žene nego po arteriju muškarca. Sa druge strane, zdrav način života više štiti žene nego muškarce.

Pušenje

Kada se srčani udar dogodi pre 50. godine kod žena, dok su arterije još uvek zaštićene estrogenom, pušenje je uzrok u osam od 10 slučajeva.

Hipertenzija

U dobi od 50 godina, svaka druga žena dobije visok krvni pritisak. Često toga nisu ni svesne. Signali za uzbunu trebalo bi da budu glavobolje, osećaj zamagljenog vida ili zujanje u ušima.

Zbog toga je važno da se proveri krvni pritisak. Ako je moguće, treba ga redovno meriti kod kuće pomoću digitalnog merača krvnog pritiska. Dovoljno je meriti ga tri dana zaredom, na svaka tri meseca. Cilj je da kod lekara bude krvni pritisak ispod 140/90, odnosno kod kuće 135/85.