Muškarci sa istorijom melanoma imaju veći rizik od raka prostate

Melanom tokom života ukazuje da muškarac ima veći rizik od raka prostate, zaključak je najnovijeg istraživanja. Mogućnost ne znači i usud. Ali je dobro znati i voditi računa i ići češće na lekarske kontrole.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaAamir Suhail sa Unsplash

Australijsko istraživanje otkrilo je da muškarci sa istorijom melanoma imaju veću šansu da dobiju dijagnozu raka prostate, u odnosu na one koji nikada nisu patili od ove kožne bolesti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „British Journal of Cancer„. Naučnici su analizirali podatke 96.548 australijskih muškaraca. Otkriveno je da za 20 do 40 odsto veći rizik od dijagnoze raka prostate postoji kod muškaraca sa istorijom melanoma u odnosu na one koji nisu bolovali.

Prema navodima istraživanja, rak prostate je bio najčešće dijagnostikovan rak među australijskim muškarcima 2020. godine. On je činio oko 25 odsto svih novodijagnostikovanih karcinoma kod muškaraca, dok je melanom bio na trećem mestu sa udelom od oko 10 odsto.

Prethodna istraživanja nisu uzimala u obzir mogućnost da bi muškarci sa ranije dijagnostikovanim melanomom trebalo da budu oprezniji u pogledu drugih zdravstvenih problema kao što je rak. Ovo istraživanje naučnika iz australijskog Novog Južnog Velsa bavilo se upravo tim pitanjem. Kako se navodi, dokazano je da muškarci sa istorijom razboljevanja od melanoma imaju razlog da budu oprezniji. Ovakva istraživanja su potrebna ne da bi ljude držala u strahu, već da bi ih upozorila.

Posebno je izražen rizik za muškarce koji su imali više od jednog melanoma. Kod njih je rizik od razvoja raka prostate dva do tri puta veći u odnosu na muškarce bez istorije melanoma.

Izvor: Xinhua