Poskupljuje auto-osiguranje

Uskoro poskupljuje auto-osiguranje, najavljuju iz Udruženja osiguravača Srbije. Jorgovanka Tabaković navodi da je industrija osiguranja zabeležila natprosečan rast u prethodnih 10 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija (detalj): The Nigmatic sa Unsplash

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, najavio je da će u narednom periodu poskupeti auto-osiguranje. On je, na otvaranju Srpskih dana osiguranja na Zlatiboru podsetio da je poslednje poskupljenje bilo 2014. godine.

„Prihvatili smo kao industrija osiguranja sugestije Narodne banke Srbije da se potrudimo da zajedno pokušamo da ublažimo efekat inflacije u našoj zemlji. U narednom periodu to poskupljenje predstoji. Skočile su isplate šteta, cene rezervnih delova, kao i sve druge cene koje se odnose na našu industriju“, izjavio je.

Osiguranje je, za razliku od ostalih industrija, dosta dobro prošlo u doba pandemije, rekao je Jovanović. Kako navodi, 2021. godine ukupna premija bila je više od milijardu evra. Od toga je više od 600 miliona evra isplaćeno štete. Dodao je da su društva osiguranja akumulirala više od dve milijarde evra. Od toga se značajna sredstva ulažu u državne obveznice, dobar deo u poslovne banke, a jedan manji u nekretnine.

Ukupna premija osiguranja povećana je sa 61,5 milijardi dinara u 2012. godini na 119,4 milijarde dinara u 2021. godini, a premija životnih osiguranja sa 11,9 milijardi dinara na 27,1 milijardu dinara, izjavila je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

Guvernerka Narodne banke Srbije izjavila je na otvaranju Srpskih dana osiguranja da industrija osiguranja u prethodnih deset godina beleži natprosečan rast po najvažnijim pokazateljima.

„Konkretno iznosi kapitala, ukupne imovine, tehničkih rezervi i premije životnih osiguranja više su nego udvostručeni. Iznos rešenih šteta, takođe je udvostručen, sa 27 na 56,8 milijardi dinara“, naglasila je.

Ukupna premija osiguranja, kako je navela, povećana je sa 61,5 milijardi dinara u 2012. godini na 119,4 milijarde dinara u 2021. godini, a premija životnih osiguranja sa 11,9 milijardi dinara na 27, 1 milijardu dinara.

Izvor: N1