Magazin Godine Zdravlje

Promene crevnog mikrobioma kod osoba sa multipla sklerozom

Crevni mikrobiom osoba sa multipla sklerozom (MS) razlikuje se od crevnog mikrobioma zdravih ljudi, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Ovi rezultati su u skladu sa onima iz nedavno objavljenih istraživanja u kojima je pokazana veza između autoimunih bolesti i crevnim mikrobiomom, a svi zajedno mogu uticati na nove načine lečenja, smatraju naučnici.

Istraživanje je sproveo Hauard L. Vajner sa Harvarda sa nekoliko kolega i uz učešće 60 obolelih i 43 zdrave osobe.

Mikrobiom obolelih osoba sadrži veći nivo određenih bakterija (Methanobrevibacter i Akkermansia), a niži nivo nekih drugih (Butyricimonas) u odnosu na mikrobiom zdravih ljudi. Promene mikrobioma u uzajamnom su odnosu sa promenama u aktivnosti gena koji imaju određenu ulogu u imunosistemu.

Učesnici koji su lečeni su, sa svoje strane, imali povišen nivo Prevotella i Sutterella bakterija i niži nivo Sarcina u odnosu na one koji nisu lečeni.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li su uočene promene uzrok ili posledica bolesti, napominju naučnici. Mikrobiom bi mogao imati ulogu u multipla sklerozi na različite načine. Prethodna istraživanja su pokazala da nekoliko ovih vrsta mikroorganizama mogu dovesti do upale ili su povezane sa autoimunitetom.

Tekstovi koji bi vas mogli zanimati:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija