Početna Magazin Godine Promene crevnog mikrobioma kod osoba sa multipla sklerozom

Promene crevnog mikrobioma kod osoba sa multipla sklerozom

Promene crevnog mikrobioma kod osoba sa multipla sklerozom

Crevni mikrobiom osoba sa multipla sklerozom (MS) razlikuje se od crevnog mikrobioma zdravih ljudi, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Ovi rezultati su u skladu sa onima iz nedavno objavljenih istraživanja u kojima je pokazana veza između autoimunih bolesti i crevnim mikrobiomom, a svi zajedno mogu uticati na nove načine lečenja, smatraju naučnici.

Istraživanje je sproveo Hauard L. Vajner sa Harvarda sa nekoliko kolega i uz učešće 60 obolelih i 43 zdrave osobe.

Mikrobiom obolelih osoba sadrži veći nivo određenih bakterija (Methanobrevibacter i Akkermansia), a niži nivo nekih drugih (Butyricimonas) u odnosu na mikrobiom zdravih ljudi. Promene mikrobioma u uzajamnom su odnosu sa promenama u aktivnosti gena koji imaju određenu ulogu u imunosistemu.

Učesnici koji su lečeni su, sa svoje strane, imali povišen nivo Prevotella i Sutterella bakterija i niži nivo Sarcina u odnosu na one koji nisu lečeni.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li su uočene promene uzrok ili posledica bolesti, napominju naučnici. Mikrobiom bi mogao imati ulogu u multipla sklerozi na različite načine. Prethodna istraživanja su pokazala da nekoliko ovih vrsta mikroorganizama mogu dovesti do upale ili su povezane sa autoimunitetom.

Tekstovi koji bi vas mogli zanimati: