Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Profesionalac može pomoći u razgovoru sa roditeljima o preseljenju

Profesionalac može pomoći u razgovoru sa roditeljima o preseljenju

Profesionalac može pomoći u razgovoru sa roditeljima o preseljenju

Penzin često piše o teškom razgovoru koji čeka veliki broj porodica u trenutku kada deca ne mogu mnogo da se posvete starim roditeljima, a ovi ulaze u godine kada sve teže mogu da žive samostalno, često daleko od dece, u drugom gradu ili državi. Angažovanje „treće strane“ može olakšati svima.

Prenosimo u celosti tekst Aleksa Kopole koji govori o jednom primeru kada je porodica teško pitanje preseljenja starih roditelja prepustila profesionalcu na rešavanje…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Preporučujemo još tekstova na ovu temu:

Pomoć klijentu da mu se roditelji presele

Čovek se preselio iz Teksasa ali je ostao zabrinut za bezbednost svojih starih roditelja koji su nastavili da žive u svojoj kući nadomak Hjustona.

On ih je pitao da razmisle o tome da se presele u neku ustanovu koja ima apartmane i kuće za nezavisno stanovanje ali pod nadzorom stučnog osoblja. Međutim, oni su i dalje dobrog zdravlja i fizički aktivni pa nisu videli razlog da za selidbu.

Frustriran, on je pozvao svog finansijskog savetnika, Endrju Gardenera, da razgovara sa njegovim roditeljima.

On se sreo sa parom i uvideo da su raspoloženi da pričaju o svojim interesovanjima i budućim ciljevima. Ali, kada je pokrenuo pitanje selidbe, rekli su mu da radije ne bi pričali o tome. Ipak, složili su se da održe još jedan sastanak sa njim.

– To mi je ukazalo da postoji mogućnost za dogovor. Shvatio sam da, ukoliko drugačije postavim diskusiju i utvrdim razlog zbog kog se ne bi selili, možda uspem da im pomognem da promene mišljenje – priča on.

Na sledećem sastanku, savetnik je pokušao sa drugačijim pristupom. Primetio je da je muž dominirao u prethodnom razgovoru, često odgovarajući i umesto svoje supruge.

Zato se ovoga puta obraćao direktno njoj i tražio odgovore iz njenih usta. Njeni odgovori su bili daleko otvoreniji. Ona je priznala da njoj selidba ne bi smetala, ali je imala problem da pokrene ovakav razgovor sa mužem.

– Osećao sam da je to taj momenat koji nam je bio potreban da nastavimo razgovor u pravom smeru. Ukoliko imamo jednog supružnika sa kojim može više da se razgovara, bio sam ubeđen da možemo uključiti i drugog.

I bio je u pravu. Nakon što je žena iznela ovo malo priznanje, i muž je rekao da je razmatrao mogućnost preseljanja, ali da mu se smuči kada pomisli na opterećujući proces pakovanja i selidbe.

– Činjenica da su već znali šta ih brine bila je dobra vest. Teško je prevazići neimenovane, nedefinisane, opšte strahove. Ali kada se dođe do konkretnih razloga, možete pronaći način da ih rešite.

I tako je savetnik počeo da beleži sve njihove zabrinutosti. Prvo su to bili detalji vezani za prodaju kuće: Šta treba srediti pre prodaje?

Pored toga, malo ih je brinuo prelazak u manji apartman nakon višedecenijskog življenja u prostranoj kući.

Kako bi ponudio rešenja za ove probleme, savetnik je učinio sledeće:

  • dao im je listu agenata za nekretnine koji će raditi na prodaji nekretnine pod najboljim mogućim uslovima
  • povezao ih je sa savetnikom koji pomaže ljudima da konsoliduju svoju pokretnu imovinu u procesu preseljenja (pomoć u pakovanju, izbor stvari za pakovanje i za odlaganje, itd).
  • sam je pomogao da „pročešljaju“ ustanove otvorenog tipa kakvih ima u SAD

Koristio je njihove glavne kriterijume da napravi tabelu pomoću koje mogu da uporede različite nekretnine prema: ceni, lokaciji i kompletnoj ponudi aktivnosti, programa, bezbednosti, zdravstvene zaštite, itd.

Nakon što je pomoću te tabele suzio izbor novog doma, organizovao je turu koja je obišla različite komplekse.

Svega 10 meseci od prvog sastanka sa savetnikom, oni su prodali kuću i preselili se u obližnju ustanovu otvorenog tipa gde su zadržali nezavisnost ali sa daleko većim stepenom bezbednosti.

Sin je bio oduševljen ovakvim razrešenjem situacije i veoma zahvalan savetniku što je pronašao rešenje. I stari bračni par je bio zadovoljan. Ubrzo nakon preseljenja supruga je počela da ima problema sa zdravljem sa koja se bilo daleko lakše boriti u ovom novom specijalizovanom okruženju.

– Pomoć ljudima sa ovakvim vrstama odluka zahteva strpljenje i upornost. Ne prestajte sa traženjem mogućnosti samo zato što klijent ne pokazuje odmah interesovanje. Morati mu dati vremena i svu pomoć koja mu je potrebna kako bi napravio pravi izbor za sebe – zaključuje autor Gardenerovim rečima za Wall Street Journal.