Dom i stanovanje Foto albumi Ideje za uživanje

Gnezdo za stare dane – uredite dom na vreme

Uređenje doma, prilagođavanje za novu fazu života, dešava se svega nekoliko puta tokom životnog veka. Međutim, ovaj proces uglavnom je vezan za odvajanje od roditelja, stvaranje porodice i pripremu stana za prinovu, a zaboravlja se da bi ga valjalo ponoviti i na pragu poznih godina. 

Kada je najbolje vreme za uređenje doma za stare dane? Svakako pre nego što dođu. Nije reč samo o tome da ćete imati više snage da se bavite time, ili više novca ako se do tada “snađu” i Vaša deca, već o tome da sa godinama svakako nećete postati tolerantniji i spremniji za promene.

Razmišljajte o tome da Vam je potrebno mesto u kom ćete provesti još nekoliko decenija, i nemojte ga praviti samo da zadovolji potrebe onih prvih nekoliko, već i onih koje dolaze za njima. Kako ćete održavati higijenu stana? Kako ćete se bezbedno kretati po stanu? Kako ćete komunicirati sa svojom porodicom i bližnjima? 

Naviknite se na vreme na materijale (pre svega podova), razmestite nameštaj tako da imate jednostavan pristup sitnicama i stvarima koje koristite svaki dan, uredite instalacije bezbedno i praktično – telefon (utičnica za punjač), biće Vam potrebni pored kreveta, a možda i u kupatilu? Razmislite i učinite to na vreme.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija