Početna Magazin Godine Društvo Pomoć starima da pronađu dom, svoj lični dom

Pomoć starima da pronađu dom, svoj lični dom

Pomoć starima da pronađu dom, svoj lični dom

Socijalno osiguranje svoje najstarije, ali i druge ugrožene korisnike, „usisava“ u sistem kako bi im „pružilo pomoć“. Tako veliki broj ljudi po automatizmu završava u institucijama: domovima, centrima, klinikama… „Toliko“ pomoći često nije potrebno, a čak bi bilo jeftinije za državu i bolje za korisnike – da im se obezbedi iole pristojan samostalni život.

Dugo je starijim i osobama sa invaliditetom koje nemaju novac da samostalno žive, američko socijalno osiguranje Medicaid obezbeđivalo smeštaj u domove za zbrinjavanje starih.

Međutim, mnogi od njih, ipak su relativno samostalni, i ovakvo okruženje nije odgovarajuće za njihove sposobnosti, zanimanja, i zdravstveno stanje.

Poslednjih nekoliko godina Medicaid pokušava nešto drugo – usmeravanje pomoći osobama kojima je potrebna, poštujući njihove pojedinačne sposobnosti i situacije, i nalazeći zajedno sa njima odgovarajuće rešenje.

Eksperimentalni program „Novac prati osobu“ (Money Follows the Person – MFP) podrazumeva da Medicaid plati:

  • traženje odgovarajućeg doma (kuće, stana) za samostalno stanovanje
  • pokrivanje troškova za prostor (kupovina kuće, depoziti za iznajmljivanje)
  • osposobljavanje i uređenje prostora za samostalan život (kupovina uređaja i kućnih aparata, nameštaja, itd)
  • pomoć koordinatora koji će sve ove korake proći zajedno sa osiguranikom.

Mnogi učesnici u ovom programu su stare osobe sa invaliditetom, ali ima i mlađih od 65 godina, većinom sa fizičkim ili mentalnim poteškoćama, što ceo proces čini posebno zahtevnim.

Međutim, konačan rezulat zapravo bi trebalo da bude ušteda budžetskih sredstava. Naime, procene su da će prosečni troškovi po osobi iznositi 49.000 dolara, dok su trenutna izdvajanja oko 64.000 dolara po osobi u domu za negu starih lica u Ohaju.

Preporučujemo još tekstova na ovu temu:

Ovaj program već traje tri godine i još uvek je neizvesno njegovo finansiranje koje je obezbeđeno 2010. (Affordable Car Act), ali koje ističe u septembru 2016. godine.

Program je najzastupljeniji u državama Ohajo, Teksas i Vašington koje zajedno čine preko 40 odsto obezbeđenih individualnih smeštaja od početka projekta, piše NPR.