BiH: Sve manje radnika, sve više penzionera

Prema istraživanjima ekonomista, u BiH je sve manje radnika, a sve više penzionera. Postavlja se pitanje da li će penzija uopšte i biti.

Novi podaci govore da je samo 2020. godine broj penzionera povećan za 11.780. U Republici Srpskoj broj penzionera povećan je za 6.006, dok Federacija BiH ima 5.776 novih penzionera.

Tako je Bosna i Hercegovina kraj 2020. godine dočekala sa povećanim brojem penzionera. On sada iznosi 699.121 korisnika penzija.

Sa povećanjem broja penzionera, povećala su se i izdvajanja. Prema računici ekonomiste Faruka Hodžića, 2020. godine BiH je izdvojila 192,5 miliona maraka više za penzije u odnosu na 2019. godinu.

„To pokazuje koliko je moralo doći do porasta naplate doprinosa da bi se namirile penzije naših penzionera koji su čitav život radili da bi imali kakvu-takvu penziju u starosti. To će u narednim godinama biti još više izraženo jer je naša starosna struktura nepovoljna“, naglašava Faruk Hadžić.

Sve manje radnika, sve više penzionera

U Bosni i Hercegovini, prema najnovijim podacima, odnos je 1,2 radnika na jednog penzionera. To predstavlja jedan od najlošijih odnosa u istoriji. Ovi brojevi su skoro izjednačeni.

Dovodi se u pitanje održivost penzijskog sistema. Naime, ni trenutna visina penzija u BiH ne omogućava ni minimalne uslove normalnog života.

Zato se postavlja pitanje kako će se BiH finansijski izboriti sa narednim porastom broja penzionera.

„Danas već imamo oko 330.000 zaposlenih radnika koji su stariji od 50 godina. Svi će oni biti dio penzionog sistema u narednih 10-15 godina. Mi sada već moramo razmišljati, a nepovoljno nam je zbog kovida, kako ćemo isfinansirati ovaj budući rast penzionera. To je jedan od velikih izazova koji mogu opteretiti entitetske budžete“, objašnjava ekonomista Hadžić.

Političari problem za sada rešavaju prelaskom penzionih fondova na trezorsko poslovanje. Ekonomisti smatraju da je to najlošije rešenje. Kako objašnjavaju, umesto da se sredstva iz budžeta ulažu u razvojne projekte, biće davana za isplatu penzija.

V: Republika Srpska: U 2016. godini penzije iz Trezora RS

„Situacija je još gora kada se uzme u obzir i pandemija virusa korona i smanjenje plata koje su radnici doživjeli jer je posao pao. Krajnje je vrijeme da se zapitamo, govoreći o vladama eniteta, šta mi radimo za privredu i očuvanje radnih mjesta. Jer bez radnika, radnih mjesta, isplate penzionih i zdravstvenih fondova, ulazimo u zonu nerešivih problema“, naglašava ekonomista Zoran Pavlović.

Visina penzija u BiH

Najniža penzija u Federaciji BiH iznosi nešto preko 370 maraka, a zagrantovana oko 470 KM. Velikim penzijama može se pohvaliti samo jedan odsto građana BiH. Oni su pravo na visoke iznose dobili zahvaljujući tome što su radili kao rukovodioci u većim i razvijenim privrednim i administrativnim centrima.

Prosečna penzija u Republici Srpskoj kreće se između 394 i 400 konvertibilnih maraka. Nju prima oko 80.000 penzionera. Najniža penzija u Republici Srpskoj iznosi oko 223 marke i nju prima oko 40.000 građana.

Izvor: RTV BN
FotografijaBihać, BiH