Društvo Magazin Godine Život i godine

Prirodna selekcija prijateljstva – Kako biramo bliske ljude

Prijatelji su nam toliko genetski slični kao da imamo zajedničke pra-pra-pradede. Neki od gena koje najčešće delimo sa prijateljima su oni koji uključuju miris…

Novo istraživanje koje su sproveli Džejms Fouler sa univerziteta Kalifornije i dr Nikolas Kristakis sa Jejla sugeriše da među prijateljima postoji više od osećanja – prijatelji su nam genetski bliži nego stranci.

– Prijatelji su nam toliko genetski slični kao da imamo zajedničke pra-pra-pradede. Neki od gena koje najčešće delimo sa prijateljima su oni koji uključuju miris, tj. mirise doživljama veoma slično našim prijateljima – kaže Fouler.

Studija je uključila 2.000 odraslih osoba, a istraživači spekulišu da je miris možda ono što slične ljude privlači na slična mesta gde se upoznaju i zbližavaju.

Naročito je zanimljiva i činjenica da, u odnosu na naše prijatelje, najčešće imamo vema različite gene imunosistema. Pretpostavka je da je reč o prirodnom mehanizmu koji “bira” naše bliske osobe tako da ne mogu da nam naškode, niti mi njima.

– Mislim da je najveća implikacija ovog istraživanja to da evolucija ne može da se posmatra kao fenomen usamljenog Robinsona Krusoa. Mi nismo evoluirali izolovani – odvojeni od drugih. Evoluirali smo u zajednicama. Evoluirali smo sa našim prijateljima – zaključuje Fouler za NPR.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija