Početna Magazin Godine Letnje breme uzimanja lekova (3): Vrućina

Letnje breme uzimanja lekova (3): Vrućina

Neki lekovi mogu pogoršati problem osetljivosti na promene temperature, uzrokujući da se neke osobe manje znoje, čime se blokira odgovor njihovog organizma na vrućinu i vlažnost.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Penzin predstavlja serijal tekstova u tri nastavka o glavnim uticajima koje letnje vreme može imati na osobe koje primaju terapiju lekovima: 
Vrućina može izazivati sve veće probleme kako starimo. Stariji ljudi mogu postati osetljiviji na svako, i najmanje, povećanje toplote i njihov organizam se može brzo pregrejati.

Neki lekovi mogu pogoršati ovaj problem, uzrokujući da se neke osobe manje znoje, čime se blokira odgovor njihovog organizma na vrućinu i vlažnost.

Lekovi kao što su haloperidol, tioridazin i nekoliko drugih mogu izazvati prestanak znojenja kod nekih osoba.

Oslobađanje toplote je sprečeno i osoba može da se pregreje. Tokom korišćenja ovih lekova, pregrevanje može dovesti do toplotnog udara.

Treba posebno voditi računa da se osoba ne pregreje usled izlaganja suncu, vežbi (fizičkog napora) ili toplog vremena. Treba nositi laganu letnju odeću i imati hladno, bezalkoholno piće pri ruci tokom perioda uzimanja ovih lekova.