Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Zdravlje

Gugl i Novartis prave kontaktna sočiva za dijabetičare

“Pametna” kontaktna sočiva koja zajedno prave Gugl (SAD) i Novartis (Švajcarska) pratiće nivo šećera u krvi i istovremeno popravljati vid, objavljeno je 14. jula 2014. godine.

Za licenciranje i komercijalizaciju proizvoda biće zadužen Alcon, odeljenje Novartisa za oftamologiju, dok je sama tehnologija proizvoda nastala u razvojnom timu Gugla – Google[x].

Ova sočiva Gugl je predstavio u januaru 2014. godine kao deo asortimana prenosivih tehnoloških uređaja i softvera koji prate zdravstveno i opšte stanje organizma.

Sočiva sadrže mali senzor koji prati nivo glukoze u suznoj tečnosti očiju uz pomoć male antene koja je tanja od vlasi ljudske kose.

U svetu oko 382 miliona ljudi, jedan od 19, boluje od dijabetesa, oboljenja koje sprečava organizam da pravilno procesuira šećer, obično zbog nedovoljne proizvodnje insulina (ili njenog potpunog izostanka u težim slučajevima), piše Wall Street Journal.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija