Prinudna naplata od jednokratne pomoći

Prinudna naplata dugova od jednokratne pomoći – ne bi trebalo, ali može da se desi. Komora izvršitelja je donela preporuku da se to ne radi. Međutim, izvršiteljima je ostavljeno na procenu treba li da uplaćenu pomoć građanima blokiraju radi naplate postojećih dugova.

Neki građani kojima je na račun uplaćena jednokratna pomoć države od 100 evra, nisu mogli da je podignu. Uplata je sa njihovog bankovnog računa završila kod izvršitelja. Reč je o osobama koje se nalaze na listi izvršitelja zbog dugova za neplaćene račune privatnim ili javnim preduzećima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Komora izvršitelja je 22. maja donela Odluku kojom savetuje izvršitelje da pomoć koju Vlada Srbije uplaćuje građanima izuzmu iz prinudne naplate. Problem je, međutim, što ova odluka nije obavezujuća i ostavljena je slobodnoj volji izvršitelja.

Magdalena Novaković, generalni sekretar Komore javnih izvršitelja, kaže za Novosti da je odluka doneta nedelju dana nakon što je novac počeo da se isplaćuje penzionerima i korisnicima socijalnih novčanih primanja. U tom periodu je moglo da se dogodi da mnogim dužnicima bude odmah oduzeta pomoć od 100 evra.

„Odluku smo doneli zbog mnogih nedoumica koje su imali izvršitelji po ovom pitanju“, kaže Novaković. (Ovde možete videti Odluku Komore izvršitelja o jednokratnoj pomoći – PDF)

„Smatramo da su u pitanju primanja građana koja spadaju u kategoriju primanja iz domena socijalne zaštite, a ta primanja su izuzeta od izvršenja, u skladu sa Zakonom. Ona nije obavezujuća, već je preporuka, ali se do sada pokazalo da većina izvršitelja poštuje stav Komore. Odluka je ipak na njima. Preporučujemo svim sugrađanima kojima se dogodilo da im je i od tog novca izvršena prinudna naplata, da razgovaraju sa svojim izvršteljem i dogovore se o eventualnom povratu novca na račun.“

Sa kojih računa izvršitelji mogu da uzmu novac?

Magdalena Novaković je rekla Novostima da je preporuka izvršitelja da se ovaj novac „ne dira“, poslata i Udruženju banaka Srbije.

Bankama se preporučuje da 100 evra koje država bude isplaćivala ne bude zaplenjeno. Izvršitelji kažu da isto tako prethodnih nedelja ova pomoć nije zaplenjena penzionerima i korisnicima socijalnih davanja.

Novosti pišu da bi ovo moglo da se desi i onima koji nikada nisu imali račun u banci, već im je zbog pomoći države otvoren namenski račun.

„Ukoliko imate dugovanja prema državi, ili vas utužuju druge firme za neplaćene obaveze, a niste imali račun u banci, sada kada vam je otvoren namenski zbog uplate od 100 evra, znajte da mogu da vam ih uzmu izvršitelji“, kaže D. V. iz Beograda.

„Meni je od izvršitelja stiglo obaveštenje da će mi biti obustavljena sredstva sa računa, ako ga imam u banci. Nije mi još bila uplata, ali sam shvatila da ću ostati bez para.“

Mnogo dužnika strahuje da su izvršitelji samo čekali trenutak kada će konačno imati odakle da prinudno naplate.

Računi u Poštanskoj štedionici

Izvršitelji ne znaju podatke klijenata banaka, kažu u Komori. Svakako mogu da očekuju da su svim penzionerima i korisnicima socijalnih novčanih primanja, a koji nemaju račun, namenski bili otvarani automatski u banci Poštanska štedionica.

U ovoj banci je do sada otvoreno oko 300.000 namenskih računa penzionerima i oko 150.000 namenskih računa korisnicima novčanih socijalnih davanja.

Obustava prinudne naplate tokom vanrednog stanja

„Tokom vanrednog stanja Komora je donela i preporuku da se obustave prinudne naplate od penzija i zarada“, kaže Magdalena Novaković. (Ovde možete pročitati Uputstvo Komore za rad javnih izvršitelja za vreme vanrednog stanja)

„Izvršitelji su poštovali ovaj savet i nije naplaćivano od penzija i od većine zarada. Zato očekujemo da će i sada da se pridržavaju preporuke. Komora javnih izvršitelja broji 233 izvršitelja.“

Predrag Miladinović, advokat iz kancelarije „Vukovic and Partners„, smatra da su stav i sadržina odluke Komore javnih izvršitelja formalno-pravno sporni iz više razloga. Napominje, međutim, da se izuzetno veliki broj samih poverilaca ponaša društveno odgovorno, pa ni ne zahteva zaplenu ovih sredstava.

„Verujemo da će čak i građani na čijim računima se sprovodi izvršenje radi naplate njihovih dugovanja moći da zadrže pomoć koju im država isplaćuje“, kaže Miladinović.

Izvor: Novosti
Fotografija: Animation Screen Caps
(Skupljači poreza iz Diznijevog filma „Robin Hud“, 1973)

Podsećamo: