Početna Magazin Godine Fond PIO: Privatni izvršitelji (nezakonito) blokirali 14.622 penzionera

Fond PIO: Privatni izvršitelji (nezakonito) blokirali 14.622 penzionera

Fond PIO: Privatni izvršitelji (nezakonito) blokirali 14.622 penzionera

Prema podacima su Fonda PIO, odlukama privatnih izvršitelja kod 14.662 penzionera obustavljena je isplata dela penzije – nekima i nezakonito, bez upozorenja. Komentar izvršitelja: To potvrđuje da su penzioneri najurednije platiše… Može da se blokira do dve trećine penzije, odnosno do polovine minimalne penzije…

List Alo prenosi pisanje Informera da je “oko 15.000 penzionera u Srbiji doživelo je da im zbog mizernih dugova za struju, vodu i telefon privatni izvršitelji skidaju novac sa računa, a da ih pritom nisu ni upozorili da će im blokirati račun, što je potpuno nezakonito”.

Jednom penzioneru iz Beograda blokiran je račun zbog duga od 200 dinara, a od penzije mu je skinuto čak 20.000 dinara, iako on nije ni znao da dug postoji. Slično se dogodilo i jednoj penzionerki iz Novog Sada, koja je ostala dužna svega 26 dinara, a izvršitelji su svoju uslugu naplatili 19.000 dinara, i za taj iznos su joj umanjili penziju.

U Fondu PIO kažu da im se svakodnevno javlja veliki broj penzionera jer su im umanjene penzije a da pritom o dugovanjima nisu obavešteni:

Mi smo u obavezi da samo sprovodimo rešenje izvršitelja. Mnogi penzioneri, međutim, nisu dobili rešenje izvršitelja, pa onda zovu nas jer ne znaju zašto im je smanjena penzija.

Pravnik Ljubiša Živadinović tvrdi da su izvršitelji u obavezi da obaveste građane o njihovim dugovima:

– Prvo mora da im stigne opomena, zatim rešenje o izvršenju, a mora da postoji i mogućnost žalbe. Tek onda sledi blokada računa. Sve što se uradi mimo toga nije u skladu sa zakonom.

Prema važećem zakonu izvršitelji su u obavezi da obaveste dužnika o visini duga, ali se često događa da dužnik ne živi na prijavljenoj adresi. U takvim slučajevima, nakon dva pokušaja obaveštenje se kači na oglasnu tablu suda, što ispada kao da je obaveštenje uručeno.

Reagujući na ove informacije, zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić istakla je da je u pitanju blokada dela penzije kod manje od jedan odsto ukupnog broja penzionera:

– Mi smo se bavili jednom malom statistikom. U Srbiji živi milion i 722.000 penzionera i ako uzmete ove podatke PIO fonda oko 14.000 predmeta izvršenja, ispada da je to 0,85 odsto. To je onaj podatak da su penzioneri najuredniji u izmernju svojih obaveza – rekla je za agenciju Beta Svetlana Manić.

Prema njenim rečima, izvršitelji postupaju strogo u skladu sa Zakonom o obezbeđenju i izvršenju, po kome može da se blokira do dve trećine penzije, odnosno do polovine minimalne penzije.

– Reč je o predmetima gde je utvrđeno potraživanje i gde su se stekli uslovi za prinudno sprovođenje, odnosno prinudnu naplatu tih potraživanja – rekla je ona.

Svetlana Manić je dodala da su u takvim slučajevima, penzioneri saglasni da im deo duga automatski skida PIO fond, jer “im je tako jednostavnije, jer ne moraju da idu u poštu”.

Ona je ukazala i da se izvršitelj često sa dužnikom dogovara oko načina i dinamike plaćanja neplaćenih računa.

– Slažem se da sa ljudske strane nije prijatno kada sa jedne male penzije, u niskom iznosu treba da skinete određeni deo, ali izvršitelji prihvataju, kada se izvršni dužnik javi, da ta lica izmiruju svoja potraživanja i u manjem iznosu nego što bi se to skidalo sa penzije – rekla je ona za agenciju Beta, prenosi RTV.

%d bloggers like this: