Magazin Godine Zdravlje

Supermatorci: 80 godina života a mozak 50-godišnjaka

Naučnici pokušavaju da razumeju zašto neke osobe u trećem dobu imaju mozak koji se ponaša kao da je 30 godina mlađi? Takozvani “super stari” (SuperAgers) prvi put su prepoznati u istraživanju Centra za kognitivnu neurologiju i Alchajmerovu bolest Nortvestern univerziteta 2007. godine.

Novo istraživanje objavljeno u Journal of Neuroscience prvo je koje kvantifikuje razliku SuperAgers-a u odnosu njihove prosečne vršnjake.

Njihov mozak ima tri zajedničke karakteristike kada se uporedi sa mozgom vršnjaka:

  • deblji prefrontalni korteks
  • manje zamršenih petlji (“tangles”) koje su primarno obeležje Alchajmerove bolesti
  • veću količinu specifičnih neurona (fon Ekonomovih) koji se povezuju sa višom socijalnom inteligencijom.

Analiza magnetnom rezonancom mozgova SuperAgers-a (31 ispitanik) pokazuje znatno deblji prefrontalni korteks u odnosu na pojedince u trećem dobu sa normalnim kognitivnim sposobnostima (21 ispitanik), ali i u odnosu na grupu sredovečnih osoba od 50 do 60 godina (18 ispitanika).

Ova regija mozga povezuje se sa pamćenjem jer zbog njenog uticaja na funkcije kao što su kognitivna kontrola, izvršavanje radnji, rešavanje sukoba, motivacija i istrajnost.

Takođe, mozak SuperAgers-a imao je od 87 do 92 odsto manje čvorova (negde i “zapetljaji”), dok je broj fon Ekonomovih neurona bio tri do pet puta veći u predfrontalnom korteksu u odnosu na vršnjake ali i mlađe osobe sa slabijim kognitivinim sposobnostima.

– Mozak SuperAgers-a je ili povezan drugačije, ili ima strukturne razlike u odnosu na njihove vršnjake. Uzrok može biti jedan faktor, kao što je posledica specifičnog gena, ili kombinacija faktora koji pružaju ovakvu zaštitu mozga – kaže Čangiz Geula, autor studije, prenosi Futurity.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija