Društvo Magazin Godine Svet

Japan: Stare dementne osobe sve češća meta prevara

Stariji potrošači oboleli od demencije ili oslabljenih kognitivnih sposobnosti sve češće su meta prevara u Japanu – broj žalbi povećao se dvostruko za poslednjih desetak godina, tvrdi Nacionalni centar za zaštitu potrošača (NCAC).

Godine 2003, bilo je oko 5.800 primedbi, da bi u u fiskalnoj 2013. godini (do marta 2014. godine) broj žalbi dostigao 10.600, uključujući prevare iz oblasti investiranja i neodobrene isporuke skupe robe.

Međutim, za isto to vreme, opao je broj drugih sličnih prevara, i to sa 1,51 milion na 920.000 slučajeva.

U Japanu je broj starijih osoba koje boluju od demencije i potrebna im je nega, porastao na tri miliona u 2012, sa 1,49 miliona u 2002. godini. Procene su da će broj preći četiri miliona već do 2020. godine.

– Čak i kada članovi porodice otkriju da su njihovi stari članovi bili žrtve prevare, teško je povratiti gubitak s obzirom da demencija sprečava oštećene da se sete i objasne kako je nastao ugovor – kaže advokat Kendži Ota za Japan Tajms.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija