Pregovori o Sporazumu o socijalnoj zaštiti sa Maltom

Ministar za rad je rekao da su u toku pregovori Srbije o Sporazumu o socijalnoj zaštiti sa Maltom.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže da je Srbija u fazi pregovora o Sporazumu o socijalnoj zaštiti sa Maltom.

Ministar je objasnio da je u okviru tog sporazuma pokrenuto i pitanje rešenja problema naših državljana čijoj deci je pretio progon zbog nedovoljnih zarada roditelja.

„Moj predlog je bio da u okviru tog sporazuma pokrenemo pitanje i tog problema koji naši građani imaju i u tom sporazumu ćemo istaći da Srbija stoji iza svakog građana, da treba da ostanu tamo i da toj deci pruže mogućnost života u toj zemlji. Ukoliko žele da se vrate, mi ćemo ih oberučke prihvatiti“, rekao je ministar Đorđević 16. januara 2020. godine.

Podsetio je da je ranije u ime Ministarstva na čijem je čelu i Vlade Srbije poslao pismo resornom ministru i Vladi Malte u kojima ih je, kako kaže, zamolio da imaju drugačiji odnos prema srpskim državljanima, jer iza njih stoji država.

„Država stoji iza svih svojih građana, gde god da su oni, pa i na Malti, te za takvim odnosom prema našim građanima nema nikakve potrebe“, rekao je ministar.

Izvor: RTV
Fotografija: Malta, Lee Dobson za Unsplash


Napomene Penzina:

Međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju omogućava se usklađena primena nacionalnih zakonodavstava država ugovornica u oblasti socijalnog osiguranja.

Međunarodni ugovori o socijalnom osiguranju mogu biti potpuni i obuhvatati celokupnu oblast socijalnog osiguranja (penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, zdravstvena zaštita i materinstvo, osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, osiguranje za slučaj nezaposlenosti i dodatak za decu) ili mogu obuhvatati samo neku od grana socijalnog osiguranja.

Listu država sa kojima Srbija ima potpisan Međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju, možete naći ovde (sa dopunama): Sporazumi o socijalnom osiguranju sa drugim državama Napominjemo da Sporazum sa Kinom, izgleda, nije ratifikovan do danas.