Pregovori o povećanju minimalne zarade

Pregovori članova Ekonomsko-socijalnog saveta o povećanju minimalne zarade u 2021. godini zvanično su počeli 25. avgusta. O ovome će se raspravljati do 15. septembra.

Na sastanku će biti pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Udruženja poslodavaca Srbije i Ministarstva za rad.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sindikati imaju od ranije poznate zahteve. Oni traže da minimalna zarada do 2021. godine dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe. Za potrošačku korpu je trenutno potrebno oko 37.500 dinara.

Predstavnici sindikata su prethodnih dana izrazili spremnost da pregovaraju o tom zahtevu zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da minimalac ne treba povećavati paušalno već prema rastu BDP-a i inflacije. Poslodavci bi pristali i na veći rast zagarantovane minimalne cene rada pod uslovom da im država to nadoknadi kroz smanjenje troškova.

UPS je ranije predložio da se minimalac privremeno „zamrzne“ pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Na pitanje da li će izaći u susret zahtevima sindikata i povećati minimalnu cenu rada, ministar finansija Siniša Mali je ukazao da je ove godine situacija specifična zbog pandemije i da se mora biti oprezan i pametan prilikom donošenja odluke o tome. Odluku će doneti zajedno sa predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Pregovori o minimalcu treba da se, prema zakonu, završe do 15. septembra.

Pregovori između predstavnika vlade, sindikata i privrede ni prošle godine nisu bili laki. Sporilo se i oko 1.000 dinara.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020. godini. Minimalac u Srbiji trenutno prima oko 350.000 ljudi. To je oko 15 odsto svih zaposlenih u zemlji.

Da li će ove godine imati prostora za uvećanje, ostaje da se vidi posle završetaka pregovora.

Izvor: Biznis Telegraf
Fotografija: Dominik Bednarz sa Unsplash

Podsećamo na tekst: