Institut za ortopediju nije više kovid bolnica

Institut za ortopediju „Banjica“ više nije kovid bolnica. Ova zdravstvena ustanova će od 26. avgusta 2020. godine ponovo početi da prima ortopedske pacijente.

Prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopediju kaže da se nastavlja lečenje onih čije je lečenje prekinuto.

„Prvo što smo odlučili jeste da se posvetimo lečenju onih pacijenata čije smo lečenje prekinuli kada smo u kovid ulazili. Po prioritetu: prvo maligni pacijenti, zatim oni sa infekcijama, iza toga trauma“, objasnio je za RTS.

„Mi smo u kovid sistem ušli 7. jula. Šest nedelja smo bili u tom sistemu, 18. avgusta smo izašli, poslednji pacijenti su otpušteni.“, podseća Prof. dr Baščarević.

Prethodnih dana Institut za ortopediju „Banjica je pripreman za rad. Pripremljeni su i intenzivne terapije i operacioni blok i ambulatni prostori.

„Prvo ćemo operisati one pacijente koje ove nedelje budemo spremili za operaciju, a to su pre svega onkološki pacijenti. Mi se otvaramo za hitne službe već od ponedeljka (31. avgusta), tako da ćemo u tom danu imati bar 20-ak pacijenata za prijem u bolnicu. Polovinu nameravamo da operišemo.“

Pored toga, lekari Instituta za ortopediju će u svojim hitnim službama operisati hitne slučajeve, odnosno vršiti tzv. ambulantne operacije.

Kada su u pitanju pacijenti na listama čekanja, oni su takođe kontaktirani.

„Oni koji su bili pripremljeni za operaciju u vreme kada smo mi prestali da radimo ortopediju, biće prvi sada ponovo pripremljeni za operaciju. Naravno, ovog puta, pripreme će kraće da traju. Njihove operacije imamo nameru da radimo kada prođe naša prva operativna radna nedelja“, kaže dr Baščarević.

Tokom prve operativne radne nedelje će, dakle, biti lečeni pacijenti sa prioritetom. To su oni koji čekaju svoju operaciju zbog malignih bolesti lokomotornog sistema.

Biće tretirane i traume i to pre svega one iz hitnih službi Instituta. Institut za ortopediju će imati tri hitne službe: ponedeljkom, četvrtkom i petkom.

Izvor: RTS