Početna Magazin Godine Pražnjenje creva – pokazatelj zdravstvenog stanja (2)

Pražnjenje creva – pokazatelj zdravstvenog stanja (2)

Na određene zdravstvne probleme upozoravaju i čvrsti produkti napora u toaletu koji su suviše tvrdi, iskidani i izlučuju se sa naporom, kao i oni crne i svetlocrvene boje

1. Ako su čvrsti produkti vašeg napora u toaletu: tvrdi, u komadima i ako morate da se napregnete, to bi moglo da znači da imate zatvor. Ali to verovatno već znate.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Međutim, neki ljudi misle da ako idu u toalet svakodnevno, to znači da nemaju konstipaciju. Ali ako je vaša stolica redovno čvrsta i izlazi na komade umesto da bude meka, u jednom komadu koji izlazi bez mnogo muke, možda imate zatvor„, kaže dr Aniš Šet. Najčešći krivac za to je neadekvatan unos vlakana.

Šet iznosi podatak da odrasli Amerikanac u proseku unosi samo oko 15 gr vlakana dnevno, što je samo deo od preporučenih 25 gr dnevno za žene i 38 gr dnevno za muškarce. Treba čitati etikete sa podacima o hranljivim sastojcima na prehrambenim proizvodima i voditi dnevnik ishrane nedelju dana kako bi se ispratilo koliko se vlakana zapravo unosi.

Ako je unos niži od preporučene doze, treba obogatiti ishranu voćem, povrćem, žitaricama od celog zrna, mahunarkama, orašastim i koštunjavim plodovima.

2. Ako su čvrsti produkti vašeg napora u toaletu: crni ili svetlocrveni, to je skoro siguran pokazatelj da negde u vašem gastrointestinalnom traktu postoji krvarenje. „Krv u stolici najčešće se nađe usled nečeg benignog kao što su hemoroidi„, kaže dr Šet.

Ali, pošto to takođe može biti posledica čira na želucu ili raka debelog creva, izuzetno je važno obavestiti lekara ako primetite krv u stolici. Šet kaže da određeni lekovi na bazi bizmuta, kada dođu u dodir sa sumporom u digestivnom traktu, mogu da dovedu do crne stolice. Ova promena boje je bezopasna i može trajati nekoliko dana nakon što se prestane sa upotrebom leka.