Ekonomija Magazin Godine Svet

Penzioni fond Njujorka – profit investicija 13,3 odsto

Investicije penzionog fonda države Njujork u privatni sektor dale su povraćaj od 17,2 odsto, u nekretnine 18,7 odsto, u globalne akcije 25,1 odsto. Dugoročna procena profita – 7,5 odsto…

Penzioni fond države Njujork, SAD, svojim investiranjem obezbeđuje preko 80 odsto isplata za sve zaposlene službenike, penzionere i druge korisnike tokom poslednjih 20 godina. Na kraju nove fiskalne godine, u martu 2014. godine, fond je dostigao 176,2 milijarde dolara, uz povećanje profita od 13,3 odsto – apsolutni rekord fonda.

Revizor države Njujork pojasnio je da je poslednjih nekoliko godina (krize) bilo sjajno vreme za investicije, uz ostvarenje profita uz minimalne rizike.

Na primer, investicije fonda na domaćem tržištu (37,7 odsto fonda) donelo je povraćaj od 22,3 osto, a na stranom 13,2 odsto. Investicije u privatni sektor dale su povraćaj od 17,2 odsto, u nekretnine 18,7 odsto, u globalne akcije 25,1 odsto. Čak i one investicije sa sigurnim povraćajem dale su od 7,8 do 9,9 odsto profita.

Zanimljivo je da je fond sada nešto manje ulagao u državne obveznice i druge mogućnosti sa sigurnijim povraćajem ali manjih profitom.

Penzioni fond Njujorka treći je najveći u SAD, i jedan od najbolje vođenih. Procene su da će investicijama, dugoročno gledano, biti ostvareno uvećanje fonda za 7,5 odsto, što bi trebalo da ispuni potrebe njegovih korisnika. U 2013. godini fond je imao povraćaj od solidnih 10,38 odsto, i tada je dostigao 160,7 milijardi, prenosi Rojters.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija