Povezivanje starih zanata i privrede

Stari i umetnički zanati neguju se i čuvaju širom zemlje. Naročito su prisutni u seoskim sredinama u unutrašnjosti Srbije. Neophodno je povezivanje starih zanata i privrede kako bi se pomoglo ženama koje se najčešće bave ovim tehnikama da iz toga što rade mogu da ostvare i prihod.

Povezivanje starih zanata i privrede je zadatak kome je već 15 godina posvećena „Etno mreža“. „Etno mreža“ je nacionalno udruženje koje okuplja oko 400 žena proizvođačica rukotvorina iz cele Srbije. Ovo udruženje se trudi da ova znanja sačuva za buduće generacije.

Violeta Jovanović, predsednica „Etno mreže“ kaže da je više elemenata kulturnog nasleđa upisano na nacionalnu listu zahvaljujući radu te organizacije. „Etno mreža“ je pre nekoliko godina pokrenula inicijativu da se pirotski, staparski i sjeničko-pešterski ćilimi upišu i na UNESCO-vu listu nematerijalnog nasleđa. Pirotski jćilim e prvi kandidat za koji će biti podneta nominacija,

U „Etno mreži“ se izrađuju replike proizvoda poput prostirki, tkanica, različiti elementi koji su se nekada koristili u domaćinstvu. Izrađuju se, pored toga, i stilizovani proizvodi koji su prilagođeni potrebama današnjeg tržišta.

Dragana Rusalić iz prodavnice suvenira Beogradski izlog, kaže da je od starih rukotvorina strancima najzanimljiviji tekstilni program, magneti, knjige, kao i keramika sa loklanim motivima.

„Savremenim tehnikama proizvodimo suvenire, čiji su motivi vezani za stare zanate. To su uglavnom motivi koji su široko prepoznati kod domaće i međunarodne klijentele, poput staparskih i pirotskih motiva“, kazala je Rusalić.

I zvanične institucije treba da afirmišu stare zanate. Često se čuju predlozi o pokretanju specijalizovanih obuka starih tehnika. Na ovaj način bi se dobili kvalifikovani proizvođači. Neophodno je, pored toga, i doneti zakon o zanatstvu koji bi, uz klasičene zanate, definisao i segment umetničkih rukotvorina.

Izvor: Beta.rs (Prilog Kineske medijske grupe – CMG)
Fotografija sa izložbe: Vez i čipka moje bake