Južnokorejci, uskoro, za godinu dana mlađi?

Računanje godina života u Južnoj Koreji bi uskoro moglo biti promenjeno. Južnokorejci, naime, drugačije računaju godine. U ovoj zemlji se smatra da novorođenče, čim se rodi, ima godinu dana.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako piše BBC, a prenosi N1, odgovor na pitanje „Koliko imaš godina?“ uopšte nije jednostavan za Južnokorejce. Računanje godina u Južnoj Koreji je komplikovanije nego u većini drugih zemalja.

Prema korejskoj tradiciji, kada se beba rodi, računa se da ona već ima godinu dana. S prvom Novom godinom, beba dobije još jednu godinu. Dakle, novorođenče koje je došlo na svet sredinom decembra, prema korejskom računanju, nakon samo par nedelja ima dve godine..

Tri načina računanje godina života u Koreji

Da stvar bude još komplikovanija, bar za nas sa strane, u Južnoj Кoreji postoje tri načina za računanje godina.

Zvanično se, od 1962. godine, koristi međunarodni sistem računanja. Datum rođenja osobe kao početak računanja godina života koristi se u većini zakonskih definicija i administrativnih procesa.

Postoji i drugi zvanični način za računanje godina života koji se koristi za definisanje starosne dobi u oblasti prava. Neke od oblasti prava gde se ovaj način koristi jesu regrutacija u vojsku ili definisanje uzrasta maloletnika koje treba zaštititi od zlostavljanja.

Po ovom načinu, ljudi imaju 0 godina kada se rode, ali dobijaju godinu dana svakog 1. januara. Beba rođena sredinom decembra 2020. smatrala se starom godinu dana već 1. januara 2021. godine.

I na kraju, tu je i tradicionalna korejska metoda računanja godina. Ona po kojoj na rođenju čovek već ima godinu dana, a prvog 1. januara dobija još jednu. Ova metoda računanja je širokorasprostranjena u korejskom društvu.

Кim Tae-hiung iz čuvene K-pop grupe BTS, rođen je 30. decembra 1995. godine. Smatra se da on ima 28 godina (korejski uzrast), 26 godina (međunarodna starost) ili 27 godina (druga zvanična starost u Koreji).

Godine života su nešto što je veoma važno u ovoj azijskoj zemlji.

„Južnokorejcima je važnije da otkriju da li je neko stariji od njih od saznanja kako se neko zove. To je od suštinskog značaja za odabir načina obraćanja toj osobi i upotrebe titule“, objasnio je za BBC Šin Dži – loung, profesor na Odseku za korejski jezik i književnost na Univerzitetu u Кorejii.

Smatra se da korejska tradicija merenja starosti vodi poreklo iz Кine i različitih drugih delova Azije. Međutim, Južna Кoreja je jedina država koja još uvek računa starost na ovaj način.

Ukidanje tradicionalnog načina računanja godina

Novoizabrani predsednik zemlje Jun Suk Jeol se zalaže za to da se tradicionalni način računanja godina ukine. Šef tranzicionog komiteta novoizabranog predsednika Li Jong-ho kaže da nova administracija nastoji da standardizuje način na koji se računa starost kako bi Južnu Кoreju uskladila sa ostatkom sveta.

Različite kalkulacije starosne dobi dovode, kako objašnjava, do „stalne konfuzije“ i „nepotrebnih društvenih i ekonomskih troškova“.

Neki su ovo odmah pozdravili. Stručnjaci, međutim, sumnjaju da će reforma zaista biti sprovedena. Korejski metod računanja godina života predstavlja tradiciju koja traje vekovima.

Izvor: N1
Fotografija: zero take sa Unsplash