Divljanje cena nekretnina u Srbiji

Cene kvadrata su prešle sva očekivanja. Kada se uporede sa početkom godine, vidi se nesvakidašnji rast. Divljanje cena nekretnina se vidi i kroz prosek, ali i kroz krajnje nesvakidašnje primere, kao što je Bulevar Nemanjića u Nišu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako piše Blic, nema objašnjenja za primer u niškom Bulevaru Nemanjića gde je kvadrat za pola godine poskupeo za neverovatnih 41,14 odsto. Prema podacima sajta nekretnine.rs, cene su rasle iz meseca u mesec i po drugim gradovima u Srbiji.

Beograd

Sve beogradske opštine su zabeležile rast cena nekretnina izuzev Palilule. Na ovoj opštini, čiji je predsednik uhapšen zbog sumnje da je nezakonitim postupanjem omogućavao izvođenje nelegalnih građevinskih radova, zabeležen je pad od 1,74 odsto

U januaru, u samom centru grada, kvadrat je u proseku koštao oko 2.430 evra, dok se u junu cena kretala oko 2.510 evra. To znači da su cene porasle za oko 4,9 odsto. Na Novom Beogradu cena kvadrata u junu prosečno je iznosila 1.950 evra. U ovoj opštini cene su za šest meseci porasle za oko 2,6 odsto.

Tokom prvih šest meseci ove godine, cene nekretnina na Voždovcu su porasle za 4,46 odsto, a na Vračaru za 3 odsto.

Najizrazitije divljanje cena nekretnina u Beogradu se vidi u Mirijevu. Ovde su cene porasle za čak 9,39 odsto, sa 1.151 evro za kvadrat na 1.268 evra.

Novi Sad

Kada je Novi Sad u pitanju, cene su najviše rasle u Novom naselju i to 10,8 odsto, sa 1.256 evra na 1.389 evra. Manji rast od 6,24 odsto zabeležen je u centru Novog Sada. Od prosečnih oko 1.648 odsto, cene nekretnina su porasle na 1.751 evro.

U Podbari cene su porasle za oko 2,2 odsto, a u Grbavici nešto više od tri odsto..

Niš

Najveći rast cena nekretnina u Srbiji beleži se u Nišu.

U spomenutom primeru Bulevara Nemanjića u januaru je cena kvadrata bila 924 evra, da bi krajem drugog tromesečja on vredeo okruglo 1.300 evra.

Na Durlanu je vrednost kvadrata porasla za 22,91 odsto, te je cena kvadrata u junu porasla na 949 evra. Niška Palilula beleži rast cene kvadrata od 17,3 odsto.

Opština Pantelej je u Nišu zabeležila najmanju stopu rasta u prethodnih šest meseci. Pa ipak, i ovde je cena porasla za čak 12,3 odsto.

Kragujevac i Pančevo

Kragujevac i Pančevo beleže nešto manje stope rasta cene kvadrata naspram ostatka Srbije.

Cene u Kragujevcu su do juna porasle za 1,25 odsto., Cena kvadrata u ovom gradu u proseku iznosi 810 evra.

U Pančevu je prosečna cena kvadrata u junu bila 975 evra. To znači da je porasla za 6,09 odsto.

Kao zanimljivost se navodi da je u ovim gradovima bilo meseci kada je rast išao i do 10 odsto. Tada bi, međutim, sledio pad. To se, kažu, dešavalo u gotovo svim gradovima Srbije.

***

Cene nekretnina, u proseku, rastu u svim gradovima Srbije.

Uzroci rasta cena su mnogobrojni, navodi se u članku Blica. Da su razlozi međusobno isprepletani, verujemo. Ali nismo sigurni koliko je potpun spisak navedenih razloga u ovom članku i koliki je njihov uticaj. Navodi se da su razlozi:

  • neuravnotežena ponuda i potražnja (što ne možemo da povežemo sa slikom gradova koji se nadograđuju, šire i zidaju nenormalnom brzinom)
  • manjak investicionih prilika za građane Srbije (ovo bi moglo biti tačno, ali nismo sigurni koliko građani uopšte znaju za druge načine ulaganja sem za tradicionalne zidove i zlato)
  • poskupljenje građevinskih materijala (to objašnjava cene, ali ne i volju kupaca da ih plate)
  • povoljni krediti u bankama (u redu je ako su plate realne i održive na duže staze – bar dok se stan ne otplati)
  • rekordno niske kamata koje idu i ispod tri odsto godišnje.

Izvor: Blic
Fotografija: Penzin.rs

Podsećamo: