Izložba Vez i čipka moje bake

Izložba „Vez i čipka moje bake – Istorija izrade čipke i veza u porodici Aleksandre Vučetić“ biće otvorena u Manakovoj kući u Beogradu.

Izložba „Vez i čipka moje bake – Istorija izrade čipke i veza u porodici Aleksandre Vučetić“ biće otvorena u četvrtak, 26. decembra 2019. godine u Manakovoj kući u Beogradu. Autorka izložbe je Irena Fileki.

Izložba govori o tri generacije žena u zemunskoj porodici koje povezuje znanje i umeće veza i izrade čipke. Izloženi su primerci veza i čipke koji pripadaju porodici Aleksandre Vučetić iz Zemuna.

Ideja je da se njihovim muzejskim predstavljanjem omogući podsticanje očuvanja porodičnih umeća i znanja.

Priča o porodičnom umeću je važan deo sveukupnih napora da se zaštiti nematerijalno kulturno nasleđe, navode u Etnografskom muzeju. U pitanju je i težnja da se zabeleži istorija jedne porodice, odnosno njenih članica koje svojim „ženskim poslovima“ na istančan način ostavljaju trag u vremenu.

Reč je o tehnikama veza i čipke koje je Aleksandra Vučetić naučila od svoje bake Danice Milić, udate Ćurčić (1909-1984). Aleksandra izrađuje čipku koju porodično zovu bele rade, koturići i zvezdice i vez sa nazivom stari srpski vez.

Sva ta znanja potiču iz detinjstva i devojaštva Danice Milić. Ona su vezana za selo Gospođinci u južnoj Bačkoj, za život u mnogočlanoj porodici i kasnije za Zemun.

Manakova kuća se nalazi u Ulici Gavrila Principa 5, Savski venac, Beograd.

Izvor: Krstarica
Fotografija: FB stranica Manakova kuća

Podsećamo na jednu lepu priču. U priči je reč o muškarcu, starijem gospodinu koji plete. I priča je iz daleke Australije: