Početna Magazin Godine Nagradna igra: Zamenite vozačku dozvolu elektronskim putem

Nagradna igra: Zamenite vozačku dozvolu elektronskim putem

Kako u praksi izgleda korišćenje elektronskog sistema za zamenu starih papirnih vozačkih dozvola novim kojim se, „među prvim u Evropi i svetu“ hvali Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije?

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije pustilo je u rad elektronski sistem za zamenu starih papirnih vozačkih dozvola novim. Preduslovi su da građani imaju aktiviran korisnički nalog na sajtu eUprave i elektronsku ličnu kartu iz koje bi mogla da se preuzme fotografija i staru, papirnu vozačku dozvolu“. Ovako su domaći mediji preneli saopštenje MUP-a. A kako to izgleda u realnosti?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Skoro celog dana kada je objavljena vest, sajt eUprave nije radio zbog preopterećenja. Razlog je naveden na Tviter nalogu eUprave: „Zbog vesti o puštanju usluge za vozačke dozvole dolazi do preopterećenja Portala.“ No, to je bio tek prolazni početni problem.

Kada kreirate nalog (ime, prezime, JMBG i e-mejl adresa), počinje „pojednostavljena“ procedura… Na sajtu treba kliknuti: tab u meniju „eUsluge“, zatim skrolovati i izabrati „Saobraćaj“, zatim opet skrolovati i kliknuti na „Dokumenta“, a zatim opet skrolovati i izabrati „Zamena stare vozačke dozvole za novu (kartičnu)„. Stigli ste na stranicu koja Vam treba (ili, jednostavnije, samo kliknite na prethodni link)!

Zatim možete pročitati poduže uputstvo za upotrebu, ili skrolovati na kraj stranice do plavog dugmeta „eUprava“. Klikom na njega otvoriće se stranica na kojoj se kaže: „Molimo Vas da izvadite karticu iz čitača i u njega ubacite ličnu kartu tek nakon što to od Vas zatraži aplikacija. Čitač kartica sada treba da bude prazan“.

Kada to obavite kliknite na plavo polje „Sledeći korak“, koji Vas podseća da prvo ubacite ličnu kartu u čitač. eUprava na Tviteru potvrđuje: „Da, potreban je čitač kartica“ (preduslov koji nije pomenut u vesti). U jednom tvitu dato je i pojašnjenje: „Prodavci IT opreme sigurno imaju ovaj hw u prodaji kao i izdavaoci elektronskih sertifikata u Srbiji“.

Mi smo ovde odustali od pokušaja. Odlazak do šaltera više nam se nije činio tako strašnim. Pa opet, možda je nas vreme pregazilo? Ili nam prosto deluje apsurdno da moramo da koristimo lične karte koje su, sa svim potrebnim podacima, već u sistemu, i lako se povežu sa jedinstvenim matičnim brojem građana (JMBG) koji je deo korisničkog naloga na sajtu eUprave? 

Pitanje: Koliko će redovi biti kraći kada iz njih istupe svi oni koji imaju na raspolaganju čitač kartica uz računar? 

A u ovoj vesti u Blicu piše još i:

Državni sekretar MUP Vanja Vukić rekao je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je pustila takav sistem i među prvim zemljama u Evropi i svetu:

– MUP će i u narednom periodu raditi sve da se pojednostave procedure građanima i da im se omogući da bez dolaska u policiju i čekanja na šalterima dobiju dokumenta. MUP je doneo odluku da takse za izdavanje nijednog dokumenta neće poskupeti i dodao da ovaj način zamene vozačkih dozvola ne iziskuje nove troškove, već da će građani na taj način i uštedeti jer postoji samo jedna uplatnica, a ne tri na koje se plaćala provizija, kao do sada.

Vukić je rekao da je elektronska zamena vožačkih dozvola omogućena zahvaljući saradnji MUP-a sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom trgovine i telekomunikacija. On je naglasio da je do sada MUP Srbije izdao 14,5 miliona raznih dokumenata, od toga 1,9 miliona vozačkih dozvola i da je ostalo još da se zameni 1,6 miliona starih dozvola novim.