Početna Magazin Godine Pravila za osobe koje se staraju o drugima (1)

Pravila za osobe koje se staraju o drugima (1)

Ponekad, dok se vučemo kroz dane brinući o svojim najbližima, dobro je da se podsetimo nekih stvari koje mogu da nas ohrabre da nastavimo dalje.

Ne postoji savršen negovatelj. Osoba koju negujemo je ljudsko biće sa manama i najverovatnije nije srećna zbog životnih okolnosti koje su je dovele u tu poziciju. Njene želje i potrebe stalno se menjaju. Ne može se očekivati da uvek znamo šta da učinimo kako bi njoj bilo bolje kad često ni ona sama ne zna šta joj je potrebno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kada praštamo, zaceljujemo rane. Potrebno je prvo sebi da oprostimo – za to što mislimo da treba da budemo savršeni kada to nismo. Međutim, čak i kada je kriva osoba koju negujemo, opet smo mi ti koji imamo najviše dobrobiti od sopstvenog praštanja. Time što praštamo, oslobađamo se ozlojeđenosti prema drugima koja je u osnovi samokažnjavanje. Postajemo opsednuti negativnim umesto da idemo dalje sa pozitivnim stavom.

Krivica je kontraproduktivna. Da, ponekad postoji dobar razlog za krivicu. Ako je tako, učinite ono što je potrebno da bi se iskupili za ono što ste uradili. Međutim, često je osećaj krivice neosnovan. Ovo, sa druge strane, ne pomaže nego samo negativno utiče na negu koju pružate. Uradite sve što možete kako biste prestali da osećate krivicu. Ona ničemu ne pomaže.

Za izvinjenje je potrebna hrabrost. Ako ste svojim ponašanjem povredili osobu o kojoj se brinete, treba da se izvinite. Snažni ljudi priznaju kada nisu u pravu. Izvinjenje treba da bude praćeno pokušajem da se ponašanje koje je dovelo do problema promeni. Ako ne pokušamo da se popravimo, onda „izvini“ malo znači.

Zanemarivanje sebe dovodi do povređivanja osobe o kojoj se staramo. Negovatelji, budući da su ljudska bića, mogu samo donekle da izdrže bez samoispunjenja i kvaliteta života. Posle nekog vremena, počinje da se javlja ozlojeđenost. Jednom kada negovatelj postane ogorčen na onoga o kome se stara, ta osoba skoro uvek oseti nezadovoljstvo i može osetiti krivicu. Zato, i zbog negovatelja i zbog osobe o kojoj se stara, negovatelj mora da nađe načina da se pobrine i o svojim potrebama. Da, teško je naći vremena, ali je važno.

Pravila za osobe koje se staraju o drugima (2)
Pravila za osobe koje se staraju o drugima (3)