Početna Magazin Godine Ekonomija Politika transparentnih zarada kao toplesi na evropskim plažama

Politika transparentnih zarada kao toplesi na evropskim plažama

To me sve podseća na ono kad su Amerikanci čuli da se na evropskim plažama žene sunčaju u toplesu. Pre nego što vidiš čini ti se da je to najbolja stvar na svetu, ali…

Dane Atkinson je tehnološki preduzetnik koji je svoj prvi posao započeo sa 17 godina, i od tada je vodio bar 12 kompanija. Za NPR je pričao o umetnosti zapošljavanja radnika za što manje novca:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Mnogo puta plaćao sam veoma različito potpuno identični set veština nekog radnika zato što sam sa nekima umeo da pregovaram bolje nego sa drugima. Neki koji su vredeli 70.000 dolara godišnje dobili su svega 50.000 jer je to bila ponuđena plata.

I, priča on, taj sistem može da radi dok god neki radnik ne sazna platu onog drugog. Atkinson kaže da je video i plač i dreku između radnika nakon te informacije. Zato je odlučio da promeni taktiku u sledećem poslu.

Pre tri godine otvorio je firmu SumAll u kojoj svaki radnik zna plate svih ostalih zaposlenih. U početku je bilo samo 10 ljudi, pa se ta informacija lako širila, ali, bilo je teže sprovoditi ideju kada su dolazili novi zaposleni. Njima je pokazivao spisak iznosa primanja ostalih već na razgovoru za posao.

– Dobro se sećam jedne iskusne radnice koja je imala prilike da pregovara tokom karijere. Rekla je da spisak nije fer jer joj ne ostavlja prostor za dogovor sa mnom.

Ali, ovaj sistem pravi i nove tenzije. Početkom 2014. godine jedan zaposleni je dao otkaz, a primao je 95.000 dolara godišnje. Zamenio ga je drugi čija su primanja bila svega 55.000 dolara i odmah je tražio, i dobio, povišicu od 20.000 dolara.

Atkinson dodaje da mu ovaj sistem ipak dozvoljava priliku da svakome objasni zašto je nečija plata veća ili manja, i da objasni kako mogu da zarade više.

Jedan drugi direktor u kompaniji koja takođe ima politiku otvorenosti prema iznosima primanja kaže da nema puno uzbuđenja kad neko zna da prima više od ostalih:

– To me sve podseća na ono kad su Amerikanci čuli da se na evropskim plažama žene sunčaju u toplesu. Pre nego što vidiš čini ti se da je to najbolja stvar na svetu, ali kad stigneš tamo, kažeš OK, niko se ovde ne uzbuđuje zbog toga, jednostavno je tako.