Magazin Godine Svet

Policija suzavcem na penzionere

Slika: Protest penzionera 6. aprila 2016. u Beogradu (pronađite više na Penzinu)

Na protestu grčkih penzionera protiv mera štednje u Atini zato što im je država smanjila prihode, policija je upotrebila – suzavac. Ovim je verovatno napisana nova stranica istorije svojevrsnog tihog klasnog rata koji se odvija u Evropi…

Ne, nije to bio miran protest penzionera, to je bio protest kao i svi drugi: protestanti su pokušali da prevrnu policijski autobus i da se probiju kroz kordone.

Zbog mera štednje penzije u Grčkoj danas vrede 25-55% manje nego što su vredele pre krize. I penzioneri, kao i radnici, za tešku situaciju optužuju ugovore i dogovore Grčke sa međunarodnim kreditorima.

Sa druge strane, mediji prenose da vlada Aleksisa Ciprasa mora da uštedi milijardu evra dodatnim penzionim reformama kako bi vratila dugove poveriocima (zanimljiv tekst na temu dešavanja u Grčkoj i drugim evropskim zemljama možete pročitati na blogu Bogdana Petrovića).

Pogledajte na Penzinu kako izgledaju protesti penzionera u Srbiji:

U isto vreme, anketa koju je objavila Nacionalna mreža penzionera prošle nedelje, kaže da skoro polovina grčkih penzionera živi sa primanjima manjim od zvanične granice siromaštva u toj zemlji Evropske unije.

– Ne možemo da živimo sa 400 evra! Neka bogati plate za krizu! – bile su omiljene parole na protestu.

U parlamentu je najavljen rast od 2,7%, ali ovakve tvrdnje nailaze na podsmeh (zvuči poznato? – prim. Penzina).

izvor: BBC, Penzin


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija