Početna Magazin Godine Policija suzavcem na penzionere

Policija suzavcem na penzionere

Policija suzavcem na penzionere

Na protestu grčkih penzionera protiv mera štednje u Atini zato što im je država smanjila prihode, policija je upotrebila – suzavac. Ovim je verovatno napisana nova stranica istorije svojevrsnog tihog klasnog rata koji se odvija u Evropi…

Ne, nije to bio miran protest penzionera, to je bio protest kao i svi drugi: protestanti su pokušali da prevrnu policijski autobus i da se probiju kroz kordone.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zbog mera štednje penzije u Grčkoj danas vrede 25-55% manje nego što su vredele pre krize. I penzioneri, kao i radnici, za tešku situaciju optužuju ugovore i dogovore Grčke sa međunarodnim kreditorima.

Sa druge strane, mediji prenose da vlada Aleksisa Ciprasa mora da uštedi milijardu evra dodatnim penzionim reformama kako bi vratila dugove poveriocima (zanimljiv tekst na temu dešavanja u Grčkoj i drugim evropskim zemljama možete pročitati na blogu Bogdana Petrovića).

Pogledajte na Penzinu kako izgledaju protesti penzionera u Srbiji:

U isto vreme, anketa koju je objavila Nacionalna mreža penzionera prošle nedelje, kaže da skoro polovina grčkih penzionera živi sa primanjima manjim od zvanične granice siromaštva u toj zemlji Evropske unije.

– Ne možemo da živimo sa 400 evra! Neka bogati plate za krizu! – bile su omiljene parole na protestu.

U parlamentu je najavljen rast od 2,7%, ali ovakve tvrdnje nailaze na podsmeh (zvuči poznato? – prim. Penzina).

izvor: BBC, Penzin