Početna Magazin Godine Govor Jovana Tamburića (USPVLS) na protestu penzionera u Beogradu (VIDEO)

Govor Jovana Tamburića (USPVLS) na protestu penzionera u Beogradu (VIDEO)

Govor Jovana Tamburića (USPVLS) na protestu penzionera u Beogradu (VIDEO)

Na protestu protiv diskriminacije penzionera održanom 15. marta 2016. godine u Beogradu, Jovan Tamburić iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) podsetio je na sve razloge zbog kojih penzioneri Srbije imaju potrebu da se oglase i ujedine za ostvarenje zajedničkih ciljeva i rešavanje zajedničkih problema. Penzin prenosi ovaj govor u celosti – u slici i reči…

Pogledajte video, ili pročitajte transkript govora ispod videa:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Protest organizujemo sa ciljem da javnosti Srbije, da skupštini Srbije, da sudskoj i izvršnoj vlasti Srbije, da Radioteleviziji Srbije, saopštimo da nismo zadovoljni donošenjem i primenom Zakona o privremenom uređivanju načinu isplate penzija, kojim su nam penzije smanjene, ne 10 posto, nego od 10 do 24 posto.

Nismo zadovoljni načinom na koji PIO fond i vlada Srbije vanredno usklađuju vojne penzije od 1. januara 2008. godine. Nismo zadovoljni dinamikom kojom se rešava problem vojnih beskućnika koji su svoje stanove predali po naređenju u otcepljenim republikama, a sada žive u uslovima koji nisu dostojni savremenog čoveka.

I nismo zadovoljni načinom na koji RTS izveštava javnost Srbije o problemima koje građani Srbije imaju.

Nije nama dovoljno da gledamo svaki dan na televiziji šta radi izvršna vlast. Valjda bi i izvršna vlast trebalo da vidi koje probleme imaju građani Srbije i da u skladu sa tim problemima rade i da ih rešavaju.

Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija je donet posle predizbornih lagarija stranaka koje su došle na vlast. Donet je posle izdaje penzionera od strane PUPS-a koji je morao da štiti prava i obaveze penzionera u Srbiji.

Ustavni sud Srbije nije našao snage i smelosti da ocenjuje ustavnost tog zakona već je rešenjem odbacio inicijativu i tako produžio mogućnost i vreme našeg obraćanja međunarodnom sudu pravde u Strazburu.

Primena ovog zakona nije vremenski ograničena i isplate penzija smatra konačnim.

Mi ćemo, naše udruženje USPVLS, uz podršku USPS, posle izbora pokrenuti inicijativu, narodnu inicijativu, za prikupljanje potpisa građana Srbije da se taj zakon u skupštini Srbije poništi, a oteto i pokradeno vrati građanima Srbije jer je 720.000 građana Srbije, penzionera Srbije i njihovih porodica, pokradeno i oštećeno i dovedeni su na ivicu egzistencije primenom ovog zakona.

Diskriminacija vojnih penzionera koja traje od 1. januara 2008. godine zbog neusklađivanja naših penzija kao ostalim penzionerima u Srbiji se nastavlja. Zaključak koji je vlada Srbije donela 30. oktobra 2015. godine nam ne priznaje puno pravo usklađivanja penzije jer je u to usklađivanje uračunala 4,21% koje smo mi 2008. godine dobili kao redovno usklađivanje za 2007. godinu.

Ponudili su nam vansudsko poravnjanje u kojem treba da se odreknemo sudske zaštite, u kojem nam ne priznaju sudske troškove, i u kojem nam ne priznaju zatezne kamate. To su one kamate koju javna preduzeća i državni organi na svakom koraku zaračunavaju građanima, a kada građanima treba da plate dug ili štetu, e onda misle da imaju pravo da to ne plaćaju.

Javnost Srbije živi u neistinama koje su i prvaci vlade Srbije, izvršne vlasti Srbije, podgrevali i ojačavali, da vojni penzioneri imaju visoke penzije, da imaju stanove, da imaju dobre uslove za lečenje. Ništa od toga nije tačno.

Osam i po hiljada nema potpuno rešene stambene probleme, a oko 3.175 vojnih penzionera nema stan i živi sada u nenormalnim uslovima koji nisu dostojni ljudi.

Prosečna penzija vojnih penzionera je manja od 36.000 dinara što u ovom trenutku nije dovoljno za preživljanje u Srbiji.

Vojno zdravstvo je takođe dovedeno u loše stanje i vojni penzioneri su u njemu na poslednjem mestu. Prosečan životni vek vojnih penzionera je manji od 70 godina što dovoljno govori o uslovima u kojima smo mi živeli i radili.

Mi ćemo nastaviti našu borbu za prava vojnih penzionera i svih drugih penzionera. Moram da iskažem svoje zadovoljstvo što smo mi danas zajedno sa svim penzionerima Beograda i Srbije, i tako će, u okviru Udruženja sindikata penzionera Srbije i nadalje biti.

Žao mi je što neka udruženja vojnih penzionera koja su pod patronatom partija aktuelne vlasti ne priznaju protest kao zakonit i demokratski oblik borbe za naša prava. Mi znamo zbog čega oni to tako rade, ali će njihovi članovi odgovoriti na pravi način i sprečiti da oni dobro žive od naših članarina.

Ja vam se još jednom zahvaljujem i pozivam da se uključite u borbu sindikata za prava penzionera. Živeli! Živela Srbija u kojoj će se poštovati Ustav i zakon.