Počeli pregovori o minimalnoj zaradi

Počeli su pregovori o minimalnoj zaradi, odnosno o visini minimalca u 2022. godini, prvim sastankom Socijalno-ekonomskog saveta.

Pregovori o minimalnoj ceni rada u 2022. godini počeli su 17. avgusta sastankom u prostorijama Unije poslodavaca Srbije. O minimalnoj ceni rada pregovaraju predstavnici reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva finansija.

Minimalna cena rada u Srbiji ove godine je 30.900 dinara. Podsećamo na vest iz 2020: Minimalac 32.126 dinara u 2021. godini

Predlog Vlade Srbije je da u 2022. godini minimalna zagarantovana zarada bude povećana na oko 35.000 dinara. Oko 350.000 zaposlenih u Srbiji prima minimalac.

Ako se dogovor ne postigne, konačni iznos minimalne zarade za narednu godinu određuje Vlada Srbije. , Prema Zakonu o radu:

„Minimalna cena rada utvrđuje se po radnom času bez poreza i doprinosa, za kalendarsku godinu, najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.“

Stavovi sindikata

Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao je uoči sastanka SES-a da se taj sindikat zalaže za realizaciju dogovora od pre četiri godine. Tada je dogovoreno da minimalna zarada za 2022. godinu bude jednaka vrednosti minimalne potrošačke korpe. Danas je to oko 39.000 dinara.

„Dogovor je trebalo da bude ispoštovan u ovoj godini, ali zbog korone, to nije bilo moguće. Pošto se sada i po pokazateljima Vlade Srbije beleže i pozitivni rezultati, te da će se taj trend nastaviti i iduće godine, mislimo da je krajnje vreme da minimalna zarada ide gore“, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, razlog za veći minimalac nije samo da bi se zadovoljili zaposleni koji primaju te plate, već želja da se u Srbiji zadrže mladi ljudi, radna snaga. Povećanje minimalne cene rada dovelo bi i do povećanja prosečne plate.

„Već sada se pojavljuje problem da ćemo morati da uvozimo strance kao radnu snagu“, rekao je Mihajlović.

Podsetio je na mnogobrojna poskupljenja roba i usluga koja su se desila za godinu dana. Značajniji rast cena očekuje se i u idućoj godini.

„Samo je jestivo ulje u periodu od godinu dana poskupelo za 18,7 odsto, a cene komunalija i vode povećene su za devet odsto, cena električne energije za 8,7 odsto, gorivo za 15 procenata“, naveo je Mihajlović.

Stavovi poslodavaca

Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije rekao je da poslodavci pristaju da bude povećana minimalna zarada. Oni, međutim, traže da se neoporezivi deo poveća sa 18.300 dinara poveća na 26.000 dinara. To je, podsetio je, predložio i Fiskalni savet. Manjak prihoda u budžetu, smatra, mogao bi da se nadoknadi povećanjem nominalne poreske stope na godišnji porez na dohodak građana sa deset na 15 odsto.

„Nama se spočitava da koristimo ove pregovore za neke naše zahteve, ali mi pričamo godinama o našim zahtevima da se smanje troškovi na zarade, odnosno porezi i doprinosi na zarade, ali i da se poveća neoporezivi deo zarada, koji je danas 18.300 dinara. Predsednik je najavio da će biti 19.300 dinara, što je minorno i mi se ne slažemo sa tim“, kazao je on.

Unija poslodavaca „podržava povećenje minimalca u iznosu povećanja bruto domaćeg proizvoda, plus stopa inflacije“. To je, prema njihovoj računici, oko šest odsto.

Krajnji predlog Unije poslodavaca jeste da, kada prođe pandemija i bude bolja situacija, neoporeziv deo bude izjednačen sa minimalnom zaradom.

Izvor: Danas
Fotografijarawpixel.com