U peršun! Poskupeo i paradajz

Pored svih ostalih vesti ovog tipa, mnoge će u Srbiji posebno pogoditi vest da je poskupeo i paradajz. Stručnjaci kažu – voće, mi ga doživljavamo kao povrće. Kako bilo, konzumiramo ga rado.

Vest je, dakle, da je poskupeo i paradajz. Paradajz za zimnicu dostigao je cenu od 160 dinara za kilogram. To je tri-četiri puta veća cena nego prošle godine u ovo doba.

Blic Biznis piše da su danonoćne visoke temperature i njima izazvana suša desetkovale rod povrća u Pomoravlju.

Na Gradskoj pijaci u Jagodini, najvećoj u Pomoravlju i ovom delu Srbije, paradajz za zimnicu danas se prodaje od 110 do 160 dinara. Prodavači ubeđuju kupce rečima: „Kupujte, neće biti jeftiniji, sve izgore“.

Rod je veoma smanjen. Da stvar bude gora, nije ni kvalitetan kakav bi trebalo da bud.

Ostale povrtarske kulture koje se gaje na otvorenom (dinje, lubenice, paprike, krastavci…) takođe poskupljuju. Iako, kako su novinarima rekli povrtari, do spremanja ajvara i turšije ima još vremena, poskupljenja već zabrinjavaju.

Ko zaliva i ko povrće gaji uz reke, nešto mu je i „preteklo“. Ona većina drugih – jer ovaj deo Srbije tek jedan odsto poljoprivrednih površina zaliva sistemima za navodnjavanje – kod njih ništa od roda. Povrtari ocenjuju da je situacija bolja, naravno, za one koji gaje u plastenicima, „ali ni kod njih nije sjajno“.

Ima, ipak se naglašava, na tezgama ima dosta povrća. Neki kupci su već počeli da razmišljaju o zimnici. Paradajz i ostalo voće i povrće stižu iz drugih delova zemlje i uvoza, preko nakupaca.

Izvor: Blic biznis