Na računima Infostana od septembra i naknada za firmu „Beo čista energija“

Na računima Infostana od septembra 2021. godine naći će se i naknada za firmu „Beo čista energija“. „Beo čista energija“ preuzela je upravljanje deponijom u Vinči.

Na računima beogradskog Infostana od sledećeg meseca će se nalaziti i naknada za rad preduzeća „Beo čista energija“. Ovo preduzeće je partner Grada Beograda u odlaganju i tretmanu smeća..

Preduzeće „Beo čista energija“ tretiraće otpad u svom novom postrojenju i spalionici koje gradi pored deponije u Vinči. Ta francusko-japanska kompanija je procesom javno-privatnog partnerstva preuzela deponiju.

Prethodnih nedelja je deponija u Vinči, odnosno (ne)upravljanje njom, došlo u žižu interesovanja javnosti. Deponija se, nakon što se zapalila, gorela danima i izazvala nezapamćeno zagađenje vazduha u glavnom gradu.

Prethodno je kompanija „Beo čista energija“ saopštila da čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine kako bi preuzela punu nadležnost nad deponijom u Vinči.

Iznos na računu Infostana ostaje isti – za sada

Ukupan iznos komunalija za smeće koje plaćaju građani, kako se dodaje, za sada ostaje isti, jer će se preraspodela sredstva realizovati samo između JKP Gradske čistoće i kompanije „Beo čista energija“.

Dosadašnja cena od 6,60 dinara po kvadratu domaćinstva, koju sada plaćaju Beograđani, na računima će se razdeliti. U stavci gde je do sada ova cena bila navedena, podečiće se iznos pa će 5,61 dinara po kvadratu ići za Gradsku čistoću, a ostatak od 0,99 ddinara po kvadratu će stajati za kompaniju „Beo čista energija“.

Novi cenovnik usvojen je nedavno na sastanku nadzornog odbora JKP Gradska čistoća.

Izvor: Kamatica (Novosti)
Fotografija: Penzin.rs