Početna Magazin Godine Plivanje u bazenu: Pretnje zdravlju i preporuke

Plivanje u bazenu: Pretnje zdravlju i preporuke

Plivanje u bazenu: Pretnje zdravlju i preporuke

Koliko treba hloru u bazenskoj vodi da ubije ešerihiju koli? Da li je hlor efikasan protiv parazita? Šta možemo da učinimo za sebe, ali i za druge, da bismo svi bezbedno plivali na bazenu? Penzin donosi preporuke američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti…

Prema novom izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, sam hlor nije razlog zbog kog oči u bazenu pocrvene i zbog kog se preporučuje korišćenje naočara za plivanje.

– Hlor vezuje za sebe stvari koje treba da ubije, i tako nastaju supstance koje iritiraju oči. Reč je zapravo o kombinaciji hlora koji je vezao sastojke iz urina i znoja – objašnjava dr Michael Beach iz Centra.

Hlor je veoma uspešan u borbi protiv bakterije ešerihije koli koju u potpunosti eliminiše za manje od jednog minuta od kada se ona pojavi u vodi.

Sa druge strane, parazit Kriptosporidijum (Cryptosporidium) koji se probija do organa za varenje i izaziva dijareju kod ljudi, može da izdrži u borbi protiv hlora i preko 10 dana.

Istraživači napominju i da beleže sve više slučajeva da ljudi koji imaju dijareju ulaze u bazen. Nije potrebno da imaju pražnjenje u bazenu, ali mikroorganizmi mogu da dospeju u vodu. Zato se preporučuje da svi treba da se tuširaju i pre ulaska u vodu.

Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC) ima detaljne preporuke za čuvanje zdravlja na/u bazenu. Penzin prevodi ovo uputstvo u potpunosti…

Koraci za zdravo plivanje: Zaštita od bolesti rekreativnog plivanja
(Recreational Water Illnesses – RWIs)

Možete izabrati da plivate zdravo! Imate moć da pomognete da mikrobi ostanu van vode u kojoj plivate. Pazite, hlor i druga dezinfikaciona sredstva ne ubijaju mikrobe u trenutku. Dodatno, sjedinjavanje hlora sa mokraćom i znojem umanjuje količine slobodnog hlora u vodi i manje ga ostaje za borbu protiv mikroba.

Svi delimo vodu u kojoj plivamo i svako od nas mora da obavi svoj deo zadatka da mi, naše porodice i naši prijatelji ostanemo zdravi. Da biste pomogli u zaštiti sebe i drugih plivača od mikroba, ovo je nekoliko jednostavnih i efikasnih koraka koje svi plivači mogu da obave svaki put kad idu na plivanje:

Ne unosite u vodu mokraću, stolicu, znoj i prljavštinu!

  • Ne ulazite u vodu ako tog dana imate proliv.
  • Tuširajte se pre ulaska u vodu.
  • Ne vršite malu i veliku nuždu u vodi.
  • Ne gutajte vodu.

Na svakih sat – svi napolje iz vode!

  • Odvedite decu u toalet.
  • Proverite im pelene, promenite ih u toaletu, kako mikrobi ne bi dospeli u vodu.
  • Ponovo se namažite zaštitom od sunca.
  • Pijte dosta tečnosti.

Proverite nivo slobodnog hlora i pH vrednost pre nego što uđete u vodu!

Odgovarajući nivo slobodnog hlora u bazenu jeste 1-3 miligrama po litri (ili čestica po milion – ppm), a pH vrednost od 7,2 do 7,8. Kada su ovakve vrednosti, hlor je najefikasniji u borbi protiv mikroba.

Kada je reč o vodi u toplim kupkama i banjama, potreban nivo slobodnog hlora kreće se od 2 do 4 na milion (ppm), ili, ako se koristi brom – od 4 do 6 na milion, dok pH vrednost treba da bude kao i kod bazena – 7,2 do 7,8.

Trakice za proveravanje kvaliteta vode u bazenu u SAD se mogu kupiti u većini prodajnih lanaca.

Mislite zdravo. Plivajte zdravo. Budite zdravi!

izvor: Preporuke na sajtu CDC.