Početna Magazin Godine Ljubav i seks u poznim godinama Pilula za podsticaj seksualne želje kod žena uskoro u prodaji

Pilula za podsticaj seksualne želje kod žena uskoro u prodaji

Pilula za podsticaj seksualne želje kod žena uskoro u prodaji

Pre nekoliko nedelja svetski mediji preneli su vest da je američki Zavod za hranu i lekove (FDA) odobrio prvi lek iz 3D štampe, a sada stiže nova bomba – odobrena je prva pilula koja podstiče seksualne želje kod žena!

Ova odluka izazvala je oprečne komentare. Jedni tvrde da je ovo dugo čekana pobeda za žensko zdravlje, a drugi tvrde da je odluka neodgovorna i opasna.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mala roza pilula firme Sprout Pharmaceuticals zapravo je lek sa generičkim imenom flibasterin, i prodavaće se pod brendiranim imenom Addyi od 17. oktobra 2015. godine.

Lek je predviđen da se uzima na dnevnoj bazi u predmenopauzi kod žena koje pate od poremećaja seksualne želje:

– Decenijama su milioni žena čekali na medicinsko rešenje za povrat seksualne želje. Oduševljena sam zbog ove odluke da se ova pilula da ženama i njihovim lekarima – rekla je u komentaru na odluku direktorka kompanije Sintija Vajthed.

Odobravanje ove pilule ima dugu istoriju tokom koje je kompanija nazvala FDA „seksistima“ jer je pilula odbijena dva puta, dok je istovremeno odobrena Vijagra, koja pomaže muškarcima da ostanu seksualno aktivni.

– Predugo smo sve muške probleme u krevetu svodili na biologiju i izmišljali svakakva pomagala, dok smo u isto vreme sve ženske probleme svodili na psihologiju i nismo ni pokušavali da pronađemo medicinsko rešenje – kaže Vajthed.

Lek Addyi radi tako što upravlja nivoima tri važna neurotransmitera – norepinefrina (noreadrenalina), serotonina i dopamina.

Međutim, neki tvrde da je odobravanje ovog leka zapravo pobeda marketinga nad naukom jer, kako smatraju, nije podneto dovoljno dokaza da lek zaista deluje u razumnom vremenskom intervalu.

Iz kompanije procenjuju da će mesečni troškovi uzimanja ove tablete biti između 30 i 75 dolara, piše NPR.