Magazin Godine Zdravlje

Odobren prvi lek proizveden 3D štampom

Zavod za hranu i lekove SAD (FDA) dao je zeleno svetlo prvom leku proizvedenom pomoću 3D štampača. Ovim ulazimo u novu eru proizvodnje lekova i primene tehnologije trodimenzionalne “štampe”.

Farmaceutska kompanija “Aprecia” iz Ohaja je korišćenjem “zip douz” (zip dose) tehnologije proizvela pilulu “spritam levetiracetam” namenjenu ublažavanju epileptičnih napada.

Zahvaljujući “zip douz” tehnologiji, ova “pilula budućnosti” se brže rastvara od konvencionalnih lekova i mnogo ju je lakše progutati.

Još jedna prednost je u tome što su lekovi iz 3D štampača pogodni za “personalizaciju”, odnosno prilagođavanje specifičnim potrebama pacijenata putem manjih izmena u softveru.

– Tokom proteklih 50 godina smo proizvodili pilule u fabrikama i slali ih ljudima. Sada po prvi put možemo da proizvedemo lek koji je mnogo bliži pacijentu – kaže farmaceut Mohamed Albed Alnan, javljaju strani mediji a prenosi Blic.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija