Bivši radnici PKB traže nadoknadu za akcije

Penzioneri i bivši radnici Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) protestovali su 21. februara 2020. ispred Predsedništva Srbije u Beogradu zbog toga što im nije isplaćena nadoknada na ime akcija prilikom privatizacije tog preduzeća.

Radnicima i penzinerima su predstavnici Vlade Srbije u decembru 2019. godine ponudili mogućnost sudskog poravnanja. Do sada obećanje nisu ispunili.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje 3.000 penzionera i bivših radnika PKB dodatno je uznemireno odlaganjem pripremnog ročišta po tužbi za isplatu nadoknade. Ročište je odloženo po peti put.

Saša Gemaljević, advokat Udruženja rekao je za Betu da je ročište odloženo „bespotrebno i neosnovano da bi se državno pravobranilaštvo pismeno izjasnilo o predloženim svedocima i okolnostima na koje trebalo da se izjasni još 6. septembra 2019. godine“.

Predloženi svedoci

Gemaljević je za svedoke predložio Dragana Đilasa, tadašnjeg gradonačelnika Beograda, kao i Rajka Mandića, direktora tog preduzeća 2009. godine. Tada je donet sporni zaključak vlade na osnovu koga su radnici isključeni iz prava na akcije.

Gemaljević je za svedoka predložio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić je bio premijer 2015. godine kada je donet zaključak da državno pravobranilaštvo ne pokreće upravne sporove protiv drugostepenih odluka Ministarstva građevinarstva kojima je PKB uknjižen kao privatni vlasnik imovine. Do tada je PKB imao pravo korišćenja imovine, a vlasnik je bila država Srbija.

„Na taj način je trasiran put za buduću privatizaciju PKB“, rekao je Gemaljević.

Privatizacijom i potpisivanjem kupoprodajnog ugovora sa Al Dahrom kao prodavac se pojavio sam PKB, a izostala je država Srbija zbog čega ugovor nije validan.

Vojina Lazarevića, odgovorno lice u Al Dahri, predložen je za svedoka kako bi objasnio da li je isplaćena celokupna kupoprodajna cena i kome je novac uplaćen. Postoji informacija da je novac usmeren u budžet Srbije, iako ona nije potpisnik ugovora.

Za svedoka je predložen i bivši direktor PKB Momčilo Joković kako bi objasnio pod kojim je okolnostima obavljena privatizacija i kome je dat novac. Milan Veljovića, potpisnik sporazuma kojim je celokupni društveni kapital 2009. godine prešao u državni, takođe je predložen kao svedok. Po tadašnjem Zakonu o privatizaciji trebalo je odvojiti 15 odsto za akcije radnicima.

Bratislav Pejković, bivši direktor Republičke direkcije za imovinu Srbije trebalo bi da na sudu objasni zašto nije izdvojeno radnicima 15 odsto kapitala kada je društveni kapital prevođen u državni.

Privatizacija PKB

Poljoprivredna korporacija Beograd privatizovana je prema objašnjenju Ministarstva privrede po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko-lab, PKB Agroekonomik. Prodati deo firme čini oko 17.000 hektara zemlje, stočni fond od preko 17.000 grla stoke, poljoprivredne mašine i druga oprema za oko 122 miliona evra.

Izvor: Beta

Podsećamo na vest iz oktobra 2019: