Početna Magazin Godine Ekonomija Osnivanje prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Republici Srpskoj i BiH

Osnivanje prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Republici Srpskoj i BiH

Osnivanje prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Republici Srpskoj i BiH

U Banja Luci je održana osnivačka sednica Skupštine akcionara Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom, a osnivačke uloge su uplatili Penzijski rezervni fond RS i Skupna pokojninska družba iz Slovenije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Suvajac, Vrbas – Pogled sa Banj brda

Osnivačka sednica Skupštine akcionara Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom održana je 5. aprila 2017. godine u Banjaluci, čime je započeo proces osnivanja prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, pišu Nezavisne.

Na osnivačkoj sednici Skupštine akcionara, usvojeni su interni akti i odluke koji su neophodni kako bi se Agenciji za osiguranje Republike Srpske podneo zahtev za izdavanje dozvole za rad.

Ukupan osnivački kapital će iznositi 4,4 miliona konvertibilnih maraka, dok je zakonski minimum za osnivanje društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom dva miliona KM.

Osnivački ulog je uplaćen od strane Penzijskog rezervnog fonda (PREF) Republike Srpske i Skupne pokojninske družbe, najvećeg društva za upravljanje penzijskim fondovima u Sloveniji, dok u skladu s procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za osiguranje RS, EBRD namerava da izvrši dokapitalizaciju Društva za upravljanje.

„Očekuje se da će u narednih nekoliko mjeseci nadležni organi izdati sve neophodne dozvole za rad Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom i Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda“, navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju osnivači.

Oni su, poslednjih nekoliko meseci, zajedno sa slovenačkim društvom, usaglasili sve detalje s Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vezi s upravljanjem i poslovanjem novoosnovanog društva.

Dogovoreno je i da će direktor društva, nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za osiguranje, biti Tomaž Završnik, iz Skupne pokojninske družbe u Ljubljani, a izvršni direktor Gordana Drobnjak, sadašnji izvršni direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom.

Inače, nakon procesa osnivanja, prvi put će u Republici Srpskoj biti omogućena štednja kroz dobrovoljne penzijske fondove: Ovi fondovi, navode Nezavisne, u razvijenim državama sveta imaju dogogodišnju tradiciju.

„Očekujemo da će odgovorni poslodavci i radnici prepoznati interes da uplaćuju doprinose u dobrovoljni penzijski fond, kako bi se pored penzije iz državnog Fonda PIO, ostvarila dodatna penzija po osnovu štednje u dobrovoljnom penzijskom fondu“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Inače, o dobrovoljnom penzijskom fondu pričalo se u poslednjih nekoliko godina, a njegovo osnivanje predviđeno je i Reformskom agendom Bosne i Hercegovine.